Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele României la Summitul NATO: Va reitera susținerea „robustă” pentru R.Moldova

11 iul. 2023,, 10:30   Politică
2186 0

Președintele Klaus Iohannis participă, marți și miercuri, la Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania.

Administrația Prezidențială a informat vineri că, la summit, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea războiului în Ucraina, liderii aliați vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, cînd a fost adoptat și Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, transmite Agerpres. Un obiectiv important vizează și sprijinul politic și practic pentru Ucraina, precum și realizarea de progrese concrete în direcția aderării sale la Alianță, relatează Radio Moldova.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va sublinia importanța fundamentală a continuării implementării deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. În același timp, Liderul de la București, va reitera susținerea robustă pentru Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unor surse oficiale, "deciziile adoptate la Vilnius va asigura României un nivel superior de protecție și apărare, vor ancora solid statul român în arhitectura de descurajare și apărare Aliată și vor demonstra concret caracterul de regiune de importanță strategică pentru Alianță al Mării Negre".

În seria rezultatelor la Summitul NATO se înscrie și faptul că, în premieră, în comunicatul reuniunii, sînt apreciate eforturile Republicii Moldova pe drumul integrării europene. Și tot în premieră, un ministru din Republica Moldova este invitat să participe la sesiunea ministerială din cadrul unui Summit al Alianței.


Precizăm că Summitul de la Vilnius este primul la care Finlanda participă în calitate de membru. De asemenea reuniunea va valida și dimensiunea globală a Alianței prin participarea liderilor Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande.

5
0
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?