Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Președintele Poloniei s-a pronunțat pentru aderarea Moldovei la UE

17 sep. 2021,, 08:15   Politică
2740 12

Președintele Poloniei s-a pronunțat pentru extinderea UE, inclusiv prin aderarea Republicii Moldova și Ucrainei.

Andrzej Duda a menţionat că Ucrainei şi Moldovei, precum şi altor state care se modernizează şi aspiră să devină membre ale UE, ar trebui să li se ofere o astfel de oportunitate.

Potrivit Infotag, el a spus acest lucru la reuniunea grupului Arraiolos de la Roma - o întîlnire informală a preşedinţilor statelor membre parlamentare şi semi-prezidenţiale ale UE.

"Nu vom crea încredere dacă partenerilor noştri care întreprind eforturi de modernizare şi doresc să se alăture comunităţii noastre nu li se oferă această ocazie. Prin urmare, este vorba despre o expansiune. Suntem Europa, un continent, nu un club pentru elită", a spus preşedintele Poloniei.

El şi-a exprimat regretul că la mai bine de 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, teritoriul Europei rămîne încă divizat.


"Astăzi cortina nu este din fier, ci din bariere vamale, regimuri de vize şi lipsa perspectivelor de membru. Şi spun asta în mod deschis: în imediata noastră vecinătate există ţări europene care ar trebui să facă parte din comunitatea noastră", a spus Andrzej Duda.

Potrivit lui, este vorba despre Ucraina şi Moldova.

"Am fost recent în Moldova cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de la Independenţă şi am văzut tineri entuziasmaţi de schimbarea ţării.

Cu toţii am văzut Ucraina în 2014, unde tineri patrioţi şi democraţi au murit pe baricade, astfel încît ţara lor să aibă şansa de a intra într-o zi în comunitatea europeană.

Şi dacă vrem ca Uniunea să fie cu adevărat o Uniune Europeană, trebuie să continuăm politica de extindere", este convins preşedintele polonez.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?