Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Președintele CEC, despre cele 3 secții de vot în Transnistria: „Nu sînt necesare”

11 iun. 2021,, 08:15   Politică
3455 1

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că cele trei secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, deschise la Corjova și mun. Bender „nu sînt necesare”.

„În situația în care nu putem asigura ordinea publică și sînt riscuri iminente, părerea mea, este că nu sînt necesare acele trei secții”, a declarat Cimil la PRO TV.

Dorin Cimil a mai menționat că a comunicat anterior colegilor din cadrul CEC despre riscurile care pot exista, însă poziția sa nu a fost susținută.

De menționat că la data de 5 iunie, CEC a votat hotărîrea privind deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decît la alegerile prezidențiale din 2020.

Membrul Comisiei, Dumitru Pavel, a avut o opinie separată în legătura cu acest subiect.


Funcționarul a propus deschiderea a 28 de secții de votare, menționînd că un număr mai mare de secții reprezintă irosirea banului public.

În ce privește secțiile din Corjova și Bender, acesta s-a referit la o notificare a reprezentanților Ministerului de Interne, potrivit cărora nu există o posibilitate, la moment, de a asigura securitatea votului în aceste localități.

La data de 10 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale urmau să examineze proiectul de modificare a hotărîrii din 5 iunie cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană. Totuși, membrii CEC au decis amînarea examinării proiectului pentru următoarea ședință.

Subiectul respectiv a intrat, inclusiv, în vizorul Serviciului de Informații și Securitate care a reacționat la decizia CEC de a deschide secții de votare la Bender și Corjova (teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale), atenționînd asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

Precizăm că la ultimul scrutin național (alegerile prezidențiale 2020) au fost deschise 42 de secții de votare pentru transnistreni. Atunci, au rămas neutilizate peste 100 de mii de buletine de vot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?