X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Președintele Bulgariei se află într-o vizită în Moldova

27 oct. 2022,, 11:00   Politică
2496 0

Președintele bulgar Rumen Radev se află într-o vizită de lucru de două zile în Moldova, în perioada 27-28 octombrie.

Vizita are loc la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Bulgaria, eveniment pe care ambele țări îl marchează în acest an.

Potrivit serviciului de presă al șefului statului bulgar, printre temele vizitei vor fi aprofundarea în continuare a relațiilor comerciale și economice dintre Moldova și Bulgaria, cooperarea în domeniul integrării europene și parteneriatul regional în Europa de Sud-Est.

O atenție deosebită la întîlniri va fi acordată și condițiilor de păstrare a culturii și identității naționale a numeroasei diaspore bulgare din țara noastră. Potrivit cifrelor oficiale, comunitatea bulgară din Moldova numără peste 50.000 de persoane, bulgarii fiind al șaselea grup etnic ca mărime.

Rumen Radev se va întîlni cu Maia Sandu la Chișinău în această după-amiază. Președinții vor ține o întîlnire unu-la-unu, după care vor purta discuții în plen între delegațiile oficiale ale Republicii Moldova și Bulgaria, în final Sandu și Radev vor face declarații în presă.


Ulterior, șeful statului bulgar se va întîlni cu președintele parlamentului moldovenesc, Igor Grosu. În cursul zilei, președintele Radev va depune flori și la monumentul lui Ștefan cel Mare, marele suveran al principatului Moldovei, renumit în toată Europa pentru rezistența sa față de Imperiul Otoman.

Pe 28 octombrie, președintele Bulgariei va vizita orașul Taraclia și va participa la serbările cu ocazia Zilei Bulgarilor Basarabeni – 29 octombrie. Ziua Bulgarilor Basarabeni este una dintre cele mai semnificative sărbători pentru comunitatea bulgară din Moldova, iar președintele Bulgariei îi va saluta pe cei prezenți la ceremonia de la Universitatea de Stat Taraclia. G. Țamblak. În incinta acestei instituții de învățămînt, șeful statului bulgar va participa la o întîlnire bilaterală dedicată activităților și perspectivelor Universității Taraclia.

La Taraclia, el va participa și la deschiderea clubului de presă al Agenției Telegrafice Bulgare. În cadrul vizitei sale în Moldova, șeful statului bulgar va vizita Liceul Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău, precum și va aduce un omagiu monumentului „Shipka” din capitala Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?