X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Președinta: „Mulțumesc celor care au contribuit la sancționarea corupților”

26 oct. 2022,, 19:16 (reactualizat 27 oct. 2022,, 07:20)   Politică
3026 0

Statele Unite ale Americii au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.

Într-un mesaj postat după declarațiile de presă făcute de ambasadorul SUA, la Chișinău, Kent D. Logsdon, Maia Sandu a afirmă că autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova, scrie tv8.md.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată...Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.


Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE”, scrie președinta într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sînt blocate și trebuie raportate la OFAC.


„Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la sancționarea corupților. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, colegii de la Ministerul Justiției, alte instituții publice, organizații ale societății civile și jurnaliști de investigație care au contribuit la acest proces - datorită vouă, Republica Moldova va reuși în lupta cu corupția.

Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, își încheie mesajul șefa statului.

Am încercat să contactăm avocații deputatului fugar Ilan Șor pentru a afla cum comentează decizia SUA, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?