X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Presa: Chiar dacă SIS a distrus documentele, celelalte identități ale lui Plahotniuc sînt încă active

24 mai. 2021,, 16:00   Politică
3037 1

Deși dosarul privind dubla identitate a lui Vladimir Plahotniuc și cea a omului de afaceri Vaja Jhashi a fost clasat, iar actele au fost distruse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), așa cum susțin procurorii, identitățile celor doi au rămas active în registrele de stat.

Investigația jurnalistică marca TV8 a scos la iveală faptul că actele au fost confecționate legal de Agenția Servicii Publice la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate, pentru o misiune specială. Documentele nu au fost utilizate niciodată de cei doi „agenți secreți”. Buletinul de identitate și pașaportul pe numele Novak Vladislav Vladimir au fost perfectate în data 13 iulie 2018 și urmau să-i fie transmise fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

O lună mai târziu, sub numele Reznic Alexandr Mihail a obținut documente și omul de afaceri de origine georgiană, Vaja Jhashi, proprietarul grupului Trans-Oil, despre care s-a scris de multe ori că este apropiat de Plahotniuc. Cele două identități false au fost create chiar în ajunul operațiunii de răpire și extrădare a profesorilor turci. Potrivit legendei întocmite de directorul SIS, Vasile Botnari, Plahotniuc și Jhashi au fost racolați ca agenți sub acoperire și urmau să participe la misiuni speciale de investigații. Cutia Neagră nu a reușit să stabilească cu exactitate dacă fabricarea identităților a avut vreo legătură cu expulzarea profesorilor indezirabili regimului Erdogan.

Potrivit unor documente secrete, dublele identități pentru Vlad Plahotniuc și Vaja Jhashi au fost oferite în baza Legii privind activitatea specială de investigații și a unui ordin comun, din februarie 2016, al MAI, CNA, SIS și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, care a semnat atunci ordinul, susține că acesta nu-l viza pe Plahotniuc și a fost mai mult un acord de colaborare între instituții.


Publicul larg a aflat despre identitățile false emise pentru Plahotniuc și Vaja abia în toamna anului 2019, după căderea Guvernului Sandu, chiar dacă un dosar penal în această privință a fost pornit imediat după fuga lui Plahotniuc din țară și căderea regimului oligarhic, în vara anului 2019. La aproape 2 ani de la pornirea dosarului, Procuratura Generală ne anunță că acesta a fost clasat „din lipsa infracțiunii”.

Deși procurorii afirmă că documentele au fost distruse, Cutia Neagră a descoperit că identitățile false emise pentru Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi mai sunt valabile. Mai mult ca atât, cele două identități-fantomă vor putea chiar să voteze la alegerile anticipate din 11 iulie. Identitățile false Novak și Reznik nu au fost radiate nici din Registrul de Stat al Populației gestionat de ASP, nici din Registrul Alegătorilor pe care îl utilizează Comisia Electorală Centrală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?