X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Premierul Pavel Filip urmează să-și depună demisia

8 apr. 2019,, 15:30   Politică
4135 3

Pavel Filip urmează să-și prezinte, la începutul acestei săptămîni, demisia din funcția de premier al Republicii Moldova.

Pavel Filip a fost ales, pe data de 24 februarie, în circumscripția uninominală 20 Strășeni, în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, funcția de premier este incompatibilă cu cea de deputat, astfel că în termen de 30 de zile de la data validării mandatului (9 martie), Filip trebuie să demisioneze din funcția incompatibilă cu mandatul de deputat.

Potrivit legislației naționale, un deputat nu poate deține simultan mai multe funcții. Mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova; funcţia de membru al Guvernului; funcția de Avocat al Poporului, de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului; funcţia de ales local; oricare altă funcţie remunerată, inclusiv funcţii acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională. Deputat are dreptul pe parcursul mandatului său să exercite doar activităţi didactice şi ştiinţifice, care sînt desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, parlamentarul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate descrise mai sus trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.

Astfel, data de 9 aprilie este data limită în care premierul, miniștrii, președinții de raioane, primarii și alți aleși locali care au acces în Parlament pe data de 24 februarie trebuie să demisioneze din funcția incompatibilă cu funcția de deputat.


Fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, a declarat că acum Pavel Filip trebuie să depună cererea cu privire la eliberarea din funcția de premier, în care urmează să indice și persoana din Guvern care va ocupa în continuare funcția de prim-ministru interimar.

Serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău a precizat pentru agenția Sputnik Moldova că imediat ce Pavel Filip va lua decizia, informația va fi făcută publică. Cel mai probabil, Pavel Filip îl va desemna interimar pe unul din cei șase miniștri. Cele mai mari șanse le are ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, ministrul Finanțelor, Ion Chicu, dar și ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?