X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Postică: Pentru alegeri au fost bugetate 150 de secții de vot peste hotare, nu doar 125

23 ian. 2019,, 08:10   Politică
4598 5

Pentru alegerile din februarie, din buget au fost alocate resurse financiare pentru deschiderea a 150 de secții de votare, dar nu 125. Declarația a fost făcută de directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică.

Potrivit lui, Guvernul, fără să ofere niciun fel de explicații, a decis să deschidă doar 125 de secții de vot peste hotare, transmite IPN.

Pavel Postică afirmă că partea proastă este că Guvernul nu a venit cu nicio notă informativă. „Niciun fel de claritate care au fost criteriile puse în calcul pentru a decide de ce X secții de votare se deschid în țara Y și invers”, a declarat Pavel Postică, la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabieii TV.

Directorul de programe Promo-LEX spune că Asociația a făcut o analiză și a încercat să propună un mecanism foarte clar, matematic, neutru și apolitic de deschidere a secțiilor de votare. „Noi am făcut o analiză, reieșind din informațiile disponibile public și am menționat că în circumscripția 49, Federația Rusă, statele CSI și Asia trebuiau constituite circa 30 de secții de votare, în Europa – 90 de secții, iar în SUA și Canada – 14-15 secții” a afirmat Pavel Postică.

Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că legea este aplicată selectiv față de participanții la alegeri. Analistul s-a referit în primul rînd la Partidul Șor. De asemenea, comentatorul este de părere că sistemul electoral mix este unul favorabil Partidului Democrat. „Partidul care se găsește la guvernare folosește avantajul său de forță guvernantă și de faptul că are majoritate parlamentară pentru a ajusta legislația la propriul său interes în următoarele alegeri. Ceea ce a și făcut Partidul Democrat”, a declarat Anatol Țăranu.

Analistul consideră că opoziția politică trebuia să găsească un remediu pentru a contracara acest avantaj. Opoziția putea să facă acest lucru prin coalizare și anunțarea unei liste comune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?