X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Popșoi: "Rusia ocupă un loc important în reglementarea transnistreană"

1 dec. 2020,, 13:40   Politică
6046 8

Federația Rusă are un loc important în acest proces. Retragerea/distrugerea munițiilor și retragerea/dizolvarea Grupului Operativ (OGRV) a fost mereu și va rămâne poziția oficială a statului Republica Moldova pentru că este în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, pe lângă faptul că mai este și un angajament internațional al Federației Ruse. Dezbaterile în presă la acest subiect sînt contraproductive.

Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, deputatului PAS, Mihai Popșoi, comentînd reacția Kremlinului, și în particular a purtătorului de cuvînt al președintelui FR, Dmitri Peskov, la declarațiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

”E regretabil că domnul Peskov încearcă să acrediteze idea că orice schimbare a status quo-ului ar avea efecte nefaste. Această declarație ar întări suspiciunile că nu se dorește rezolvarea conflictului, ci menținerea situației actuale extrem de păguboase pentru toți cetățenii Republicii Moldova, atât de pe malul drept cât și de pe malul stâng al Nistrului”, a scris Popșoi pe pagina sa de Facebook, transmite deschide.md.

El a amintit că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a promis anul trecut că Rusia va relua procesul de utilizare/distrugere a munițiilor de la Cobasna

”E regretabil că angajamentul asumat de Federația Rusă la Summitul OSCE din 1999 din Istanbul nu este realizat nici peste 20 de ani. E regretabil că unii comentatori și oficiali din Rusia au o abordarea părtinitoare când vorbesc de interesele cetățenilor ruși din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și uită despre năzuința cețățenilor ruși și vorbitorilor de limba rusă din Edineț, Bălți, Chișinău, Comrat, Cahul etc, care sunt mult mai numeroși decât cei din stânga Nistrului, și care își doresc reintegrarea țării”, mai afirmă Popșoi.


Parlamentarul subliniază că „acest status quo este un factor de instabilitate prin definiție și o sursă de corupție și contrabandă. Acest status quo trebuie să evolueze pe cale pașnică spre o reglementare politică sustenabilă”.

„Federația Rusă are un loc important în acest proces. Retragerea/distrugerea munițiilor și retragerea/dizolvarea Grupului Operativ (OGRV) a fost mereu și va rămâne poziția oficială a statului Republica Moldova pentru că este în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, pe lângă faptul că mai este și un angajament internațional al Federației Ruse. Dezbaterile în presă la acest subiect sunt contraproductive. Discuțiile și negocierile cu factorii de decizie din Federația Rusă sînt o cale mai eficace în acest sens”, a conchis deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?