Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Popșoi nu exclude demisia președintelui Băncii Naționale

18 mai. 2022,, 12:09   Politică
2226 0

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a declarat că vina pentru majorarea prețurilor îi revine în totalitate Băncii Naționale a Moldovei (BNM), principala misiune a căreia este lupta cu inflația.

După cum a menționat Popșoi pe 17 mai la postul de televiziune Primul in Moldova, Parlamentul evaluează acțiunile BNM, inclusiv este luată în calcul demisia președintelui băncii, Octavian Armașu, relatează Noi.md cu referire la newsmaker.md.

"Conform legii, Banca Națională este principala, dacă nu singura instituție din țară responsabilă de stabilitatea prețurilor. Principala misiune a BNM este lupta cu inflația", a spus Popșoi, subliniind că Armașu nu face față situației.

Popșoi consideră subiectivă opinia Fondului Monetar Internațional (FMI), care a salutat măsurile luate de BNM privind reducerea inflației.

"Mulți pot avea o opinie subiectivă. Cetățenii și țara au o percepție mai negativă asupra modului în care BNM luptă cu inflația", a spus Popșoi.


El a menționat că în această săptămînă Comisia parlamentară de profil va audia raportul șefului BNM și va evalua acțiunile conducerii băncii.

Fiind întrebat dacă se ia în calcul demisia lui Armașu, Popșoi a răspuns că acest lucru nu este exclus.

"Sînt luate în calcul toate opțiunile. Nimeni nu este veșnic, în special în astfel de situații. Pe de altă parte, BNM este un organ independent, acolo sunt unele prevederi legale cu privire la demiterea din funcție. Vom examina toate aspectele, pentru a acționa în conformitate cu legea”, a spus Popșoi.

La remarca moderatoarei, potrivit căreia cetățenii Moldovei consideră că nu doar BNM este responsabilă de gestionarea inflației, Mihai Popșoi a răspuns: „Fiecare poate considera ce vrea. În țara noastră și în toate țările mai mult sau mai puțin dezvoltate – banca centrală este singurul organ care poate influența inflația prin politica monetară”.

Octavian Armașu a fost numit în funcția de guvernator al BNM la sfîrșitul lunii noiembrie 2018, pentru un termen de șapte ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?