Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Popovici: Declarațiile unioniste au un potențial înalt de destabilizare a situației

6 mar. 2018,, 11:00   Politică
5734 28

Chiar dacă nu au nicio putere juridică, așa-numitele declarații de unire cu România au un potențial înalt de destabilizare a situației interne din Republica Moldova.

Declarația aparține consilierului prezidențial în domeniul educației, Corneliu Popovici, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Weekend cu prieteni” de la Radio România Iaşi. Sub aspect politic, prin acțiunile unioniste se urmărește tensionarea situației în țară, afirmă consilierul, făcînd referire la valul de nemulțumiri pe care l-au stîrnit declarațiile pro-unire la Comrat și Tiraspol.

„Este o acțiune de destabilizare, deoarece a tensionat destul mult situația în Autonomia Găgăuză, dar și este o reacție destul de dură din partea localităților din stînga Nistrului. Cei care au inițiat ceastă aventură politică urmăresc și reformarea cîmpului politic, cu scopul de a înlătura de pe scena politică un șir de partide unioniste care s-au discreditat în ultimul timp”, a comentat Popovici.

Potrivit consilierului prezidențial, nu este o întîmplare faptul că mișcarea unionistă a căpătat amploare anume în 2018, anul în care sînt preconizate alegerile parlamentare. „E vorba aici și de dorința de coagulare a unui electorat în contextul pregătirii pentru alegerile parlamentare din 2018. În Moldova sînt în jur de 15% susținători ai ideii unioniste. Partidele care au falimentat politic duc acum o luptă pentru acest electorat”, a subliniat el.

{{ 272868}}Totodată, Corneliu Popovici a explicat de ce semnarea unor declarații unioniste, fie ele și simbolice, pot destabiliza situația în țară.


„Unul dintre ultimele sondaje demonstrează că sînt și alte tendințe în societate - în jur de 35% dintre cetățeni și-au declarat disponibilitatea de a se uni cu Rusia. Acesta este un rezultat al guvernării corupte din ultimii ani, guvernare care a discreditat complet ideea statalității. Prin urmare, cei care au pornit aceste declarații pot declanșa reacții în lanț din partea celor 35%, care ar putea semna declarații similare de unire cu Rusia și Ucraina, de exemplu, lucru de care Moldova nu are nevoie acum”, a remarcat Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?