Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Popescu: „Scopul nostru este să realizăm reformele necesare aderării pînă în 2030”

12 ian. 2023,, 08:30   Politică
2363 3

Guvernarea și-a stabilit termenul limită pentru finalizarea reformelor necesare aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vicepremierul Nicu Popescu spune că pînă în anul 2030 țara trebuie să fie pregătită pentru aderare. Totuși, potrivit oficialului, pe interiorul Uniunii Europene există aspecte politice subiective care ar putea tergiversa procesul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, notează IPN.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că de la începutul anului a avut numeroase întrevederi cu oficiali străini în timpul cărora subiectul prioritar de pe agenda a fost criza de securitate din regiune. Șeful diplomației de la Chișinău spune că întreaga comunitate internațională se pregătește pentru efectele unui război prelungit în Ucraina.

În același timp, ministrul a afacerilor externe și integrării europene spune că agenda europeană și realizarea reformelor necesare aderării rămîn prioritatea guvernării. Guvernarea este determinată să-și onoreze toate angajamentele asumate față de UE pînă în 2030.

„Și președintele Maia Sandu a menționat că scopul nostru este să finalizăm reformele necesare aderării pînă în 2030. Avem un termen de 7 ani pentru a realiza ceea ce depinde de noi. Dar întotdeauna pe interiorul Uniunii Europene există și partea politică în baza căreia unele procesele pot fi accelerate sau, din contra, tergiversate. În cazul obținerii statutului de țară candidată pentru Republica Moldova războiul din Ucraina nu reprezenta o garanție că vom obține acest statut. Mult timp s-a discutat ca doar Ucraina să obțină statut de țară candidată, iar Moldova și Georgia să obțină doar perspectiva de aderare. Dar grație eforturilor noastre pe domeniul politicii externe, acest lucru s-a întîmplat” a mai spus Nicu Popescu.

Oficialul a mai menționat că Republica Moldova nu participă la reuniunile care au loc pe platforma CSI, astfel manifestîndu-și dezacordul față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nicu Popescu spune că acum are loc analiza beneficiilor acordurilor semnate cu CSI, iar ulterior va fi luată decizia finală privind o eventuală renunțare la statutul de membru CSI.

3
0
0
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?