Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Popescu: Scopul nostru este să convingem Comisia Europeană pînă la sfîrșitul anului

19 mai. 2023,, 08:00   Politică
2420 1

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat într-un interviu că scopul autorităților este ca, pînă la sfîrșitul anului 2023, să convingă Comisia Europeană că Republica Moldova este gata să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit oficialului, țara noastră trebuie să arate că are progrese și că procesele din justiție încep să se miște – „și ele se mișcă nu doar pe hîrtie”, transmite newsmaker.md.

„Pentru ca Moldova să îndeplinească criteriile de aderare la Uniunea Europeană, trebuie să facem multe „teme pentru acasă”. (…) Noi explicăm Comisiei Europene că există procese pe care le-am finalizat mai mult sau mai puțin. Dar sînt procese care vor continua mult timp și toți știu aceasta. Și Comisia Europeană cunoaște aceasta. Societatea noastră știe că problemele cu justiția în țara noastră, dar și în alte țări, nu se rezolvă într-un an. Dar la această etapă, trebuie să arătăm că Moldova are progrese serioase în rezolvarea acestor probleme”, a spus Popescu.

Ministrul a dat și cîteva exemple în acest sens.

„Însuși faptul că aeroportul din Chișinău nu mai este controlat de gruparea „ȘOR”, dar se află din nou sub controlul statului – acesta și este un progres în curățarea Republicii Moldova de influența oligarhică. Faptul că Șor a fost condamnat la 15 ani după atîția ani de frămîntări legale este un alt element al faptului că procesele în justiție încep să se miște și ele se mișcă nu doar pe hîrtie”, a adăugat Popescu.


Întrebat dacă sînt șanse ca după raportul din toamnă al Comisiei Europene, Moldova să poate începe negocierile de aderare, ministrul a răspuns: „Dorința și scopul nostru este ca pînă la sfîrșitul acestui an, Republica Moldova să poată convinge Comisia Europeană de progresul ei, că a implementat majoritatea recomandărilor. Și pe baza acestui progres serios, noi putem și trebuie să obținem deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

„Luna trecută, în aprilie, noi am scris un raport pentru Comisia Europeană privind nivelul de progres al Republicii Moldova – nu doar pe nouă recomandări, ci în principiu pe 33 de articole de politici publice, care structurează procesul de aderare la UE. Pe baza acestor materiale și pe baza propriei analize, pînă în octombrie a acestui an Comisia Europeană ar trebui să decidă dacă este pregătită să recomande statelor membre ale UE să înceapă negocierile de aderare cu Moldova. Iar în decembrie, statele membre ale Uniunii Europene vor decide dacă susțin sau nu această recomandare a Comisiei Europene”, a conchis Popescu.

1
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?