X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Popescu: Raportul CE urmează să fie publicat oficial mai tîrziu în luna ianuarie

13 ian. 2023,, 09:00   Politică
2585 1

Raportul Comisiei Europene (CE), care vizează nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislația țării noastre, este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai tîrziu în luna ianuarie, a anunțat ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a precizat că noul raport care urmează a fi publicat va evalua situația existentă la cele 33 de capitole ale legislației UE și nu va include progresele substanțiale deja realizate după luna iunie, transmite radiomoldova.

Precizările au fost făcute în contextul în care presa a mediatizat informațiile unui draft al raportului Comisiei Europene care denotă că Republica Moldova înregistrează rezultate mai slabe decît Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene. Potrivit documentului, autoritățile de la Chișinău sînt la etapa inițială sau au un anumit nivel de pregătire în implementarea acquis-ul comunitar sau a legislației europene la aproape toate capitolele de cooperare cu UE.

Astfel, Nicu Popescu a precizat că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare ca să ne mișcăm accelerat înainte, iar concomitent sînt implementate și cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. În toamna anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova, a conchis ministrul.

Amintim că acum două zile președinta Maia Sandu a convocat membrii Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană în care a subliniat că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni, menționînd că acesta este un proiect de țară la care trebuie să contribuim cu toții.


Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.

0
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?