X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie

30 mai. 2023,, 07:45   Politică
3724 0

În timpul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie, vor fi făcute anunțuri importante ce vizează Republica Moldova.

O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia în timpul reuniunii în format extins vor fi discutate problemele comune ale continentului european, de asemenea, vor avea loc întrevederi bilaterale între reprezentanții statelor participante, notează IPN.

Cea de-a doua ediție a Summit-ul Comunității Politice Europene va întruni în Republica Moldova circa 50 de șefi de state și guverne și oficiali europeni. Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, evenimentul reprezintă un sprijin diplomatic enorm pentru Republica Moldova într-o perioadă dificilă. De asemenea, acest eveniment reconfirmă susținerea de care se bucură Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.


„Pentru Republica Moldova acest Summit are două dimensiuni. Există dimensiunea paneuropeană în care discuțiile la scară largă nu vor viza exclusiv țara organizatoare a acestui Summit. Suumit-ul precedent a avut loc la Praga, iar acolo nu s-a discutat doar despre Cehia. Următorul Summit va avea loc în Spania, iar acolo nu se va discuta doar despre Spania. Și în Republica Moldova se vor discuta problemele Europei. Noi oferim spațiul necesar pentru a participa la o discuție extinsă a tuturor statelor europene care se opun acestui război. În același timp, se vor căuta soluții la problemele noastre comune. Este foarte important că vocea Republicii Moldova se va face auzită în acest format. Dar în timpul acestui Summit vor exista și întrevederi bilaterale, după care și Republica Moldova va face anunțuri împreună cu unele țări. Dar și alte țări vor veni cu anunțuri importante pentru cetățenii lor”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că în timpul reuniunii vor fi făcute anunțuri importante ce vizează sprijinul comunității europene pentru Republica Moldova. Criza de securitate din regiune și subiectele energetice vor fi cap de afiș pe agenda înalților demnitari europeni prezenți la Summit, spune Nicu Popescu.

„Noi pregătim mai multe anunțuri importante de beneficii concrete, de inițiative concrete pentru Republica Moldova. Toate anunțurile vor fi făcute la Summit. Unele din ele au fost deja menționate în spațiul public ca fiind măsuri de sprijin pentru Republica Moldova, dar vor fi și anumite lucruri noi, pe care le vom discuta ulterior. Acest tip de summit-uri și reuniuni foarte des accelerează anumite lucruri care se discutau de ani de zile. Va avea loc o reuniune plenară a tuturor șefilor delegațiilor, ulterior șefii delegațiilor se vor separa în grupuri de lucru și vor discuta mai focusat subiecte precum pacea și securitatea de pe continentul european, subiectul energetic și ulterior va fi suficient timp pentru întrevederi bilaterale”, a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.

Comunitatea Politică Europeană este un nou forum paneuropean care reunește liderii statelor europene pentru a aborda provocările comune și a promova cooperarea și solidaritatea. Comunitatea Politică Europeană a fost înființată în anul 2022 la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, iar prima reuniune a avut loc la Praga, Republica Cehă.

4
0
0
0
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?