X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Popescu: „Pentru a adera la UE este necesar să rezolvăm problema Transnistriei”

12 ian. 2023,, 11:00   Politică
2795 0

Pentru a adera la Uniunea Europeană, Moldova trebuie să ajungă la o soluție pașnică a problemei transnistrene.

Nicu Popescu, șeful MAEIE al republicii, a declarat acest lucru la postul TV8, menționînd că consecințele conflictului transnistrean complică procesul de integrare europeană a țării.

„Avem cîțiva ani pentru a promova țara la UE și, în același timp, să căutăm modalități de rezolvare pașnică a conflictului transnistrean”, a spus Popescu, recunoscînd că problema transnistreană „complica calea integrării europene”.

El și-a exprimat îngrijorarea că soluționarea acesteia este complicată de faptul că negocierile în format „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE) stagnează de cîțiva ani.

Anterior, ministrul de Externe al regiunii nerecunoscute RMN, Vitali Ignatiev, a sugerat conducerii Republicii Moldova să reia negocierile în acest format fără precondiții pentru a le scoate din criza în care se află de mulți ani.


Negocierile în formatul cinci plus doi au avut loc ultima dată la Bratislava în 2019 și au fost suspendate. Pe fondul evenimentelor din Ucraina, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus că nu intenționează să se întîlnească cu șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski, iar progresul în negocieri, în opinia sa, este posibil doar după ce situația din țara vecină va fi rezolvată.

3
0
0
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?