Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Popescu: La Paris am fost martorii unui mesaj ferm de solidaritate pentru Moldova

22 noi. 2022,, 07:30   Politică
2964 0

La Paris am fost martorii unui mesaj ferm de solidaritate primit pentru Moldova din partea prietenilor țării noastre.

Declarațiile au fost făcute de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care se află la Paris.

”Țin să mulțumesc pentru angajamentul personal al miniștrilor de externe ai României - Bogdan Aurescu, Franței - Catherine Colonna și Germaniei - Annalena Baerbock, pentru Republica Moldova, pentru stabilitatea și pentru pace. Mulțumită acestui fapt vorbim astăzi despre riscuri și provocări și nu despre scenarii negative transpuse în realitate. Grație Platformei de sprijin putem vorbi despre planuri de viitor ale țării noastre, despre un viitor în marea familie a democrațiilor europene”, se declarat Popescu.

Totodată aceste a menționat că Moldova este mai stabilă, pașnică și într-o situație de mai mult calm decât dacă s-ar fi întâmplat altfel.

”Am putut să oferim împreună un răspuns umanitar adecvat la situația refugiaților din Ucraina, să asigurăm stabilitatea și coeziunea socială în țara noastră, inclusiv în regiunea transnistreană, să pregătim țara pentru o iarnă grea”, a punctat ministrul.


Potrivit lui Nicu Popescu, solidaritatea țărilor prietene a ajutat autoritățile de la Chișinău să intensifice, să consolideze democrația, să intensifice lupta împotriva corupției și să pregătească țara pentru perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

”Al doilea lucru: Platforma nu este doar o serie de conferințe - lucrăm alături de prietenii noștri încontinuu, la telefon, prin mesaje, în cadrul reuniunilor pregătitoare pentru a ne racorda la realitățile de actualitate”, a spus Popescu.

Al treilea aspect, potrivit ministrului, astăzi nu este vorba de mișcare în sens unic, doar în beneficiul Moldovei. Este un efort comun de a menține și păstra stabilitatea în Europa.

”Sînt bucuros să constat că în această Platformă avem peste 50 de parteneri și prieteni: țări și organizații internaționale care ne ajută să depășim consecințele dramatice ale războiului din țara vecină.

Al patrulea: Moldova are determinarea să contribuie în continuare la pacea, securitatea și libertatea în Europa.

Cu prieteni alături, vom menține o Moldovă puternică, liberă și europeană - asta și va fi contribuția noastră pentru o Uniune mai rezilientă în viitor”, a concluzionat Popescu.

Amintim că Franța a găzduit astăzi cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

O primă conferință a donatorilor a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua – la București, în iulie. La primele două reuniuni, au fost făcute promisiuni de ajutor pentru R. Moldova în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?