X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Popescu: „Este absolut vital să aducem Republica Moldova în Uniunea Europeană”

3 mar. 2023,, 21:45   Politică
2428 2

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a transmis următorul mesaj cu prilejul aniversării unui an de la depunerea cererii de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană:

„Astăzi se împlinește un an de la semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest eveniment important a fost marcat de războiul din Ucraina, pe care îl condamnăm cu toată fermitatea și care ne afectează țara. În această regiune care peste noapte a devenit periculoasă, putem supraviețui ca o democrație doar ca un stat membru al Uniunii Europene.

Pe 3 martie 2022, am depus cererea de aderare la UE, accelerînd astfel parcursul nostru european, iar către luna iunie am reușit să convingem 27 de state membre și Comisia Europeană că merităm statutul de țară candidată. Acum lucrăm intens la implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană și la transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională, pași care ne vor aduce mai aproape de calitatea de membru al UE.

În acest an greu nu am fost singuri. Am primit un ajutor semnificativ din partea UE care ne-a ajutat să confruntăm mai multe crize: influxul refugiaților, criza energetică și vulnerabilitățile în domeniul securității și apărării.

Mai mult decît atît, beneficiind de acest sprijin, am reușit să contribuim la stabilitatea și securitatea regională. Am deschis casele și inimile pentru sute de mii de refugiați fugiți din calea războiului și am livrat ajutor umanitar în mai multe regiuni ale Ucrainei. Drumurile și căile noastre ferate au jucat un rol important în conectarea infrastructurii Ucrainei cu cea a Uniunii Europene, contribuind astfel la Coridoarele Solidarității, soluția comunității globale la blocajul portului de la Odesa și a exportului ucrainean de cereale. Împreună cu UE, am lansat un centru de securitate pentru a contracara riscurile la adresa securității Republicii Moldova, dar și a Uniunii Europene. Vom continua să fortificăm capacitatea noastră de rezistență pentru a contribui la o Europă pașnică și stabilă.


În 2023, ne propunem să îndeplinim cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și să accelerăm procesul de aliniere la legislația europeană, astfel încît să obținem sprijinul politic al liderilor europeni pentru a iniția negocieri de aderare la UE în viitorul cît mai apropiat.

De asemenea, vom colabora cu țările și instituțiile UE pentru a sancționa oligarhii fugari. Este important să găsim modalități legale și compatibile cu legislația europeană pentru a preveni destabilizarea situației din Moldova de către grupuri criminale.

Misiunea Civilă de Consiliere sub egida Politicii de Externe și de Securitate Comune a UE şi fondurile pe care le primim prin Facilitatea Europeană pentru Pace ne vor ajuta să consolidăm capacitățile noastre de a rezista la amenințările hibride și interferența externă.

În domeniul economic, ne propunem să promovăm liberalizarea tarifelor la roaming între Moldova și UE pentru a facilita comerțul și comunicarea între oameni. De asemenea, vom promova aderarea Moldovei la piața unică a UE, sprijinind astfel producătorii noștri și economia. În plus, vom lucra pentru includerea Republicii Moldova în Spațiul Unic de Plăți în Euro, sau SEPA, pentru a îmbunătăți serviciile de plată și pentru a crea un cadru favorabil pentru atragerea investitorilor.

În același timp, vom acorda o atenție deosebită consolidării capacităților administrative ale țării noastre, pentru a îmbunătăți calitatea actelor legislative și a documentelor de politici publice care vor aduce beneficii cetățenilor și ne vor apropia de aderarea la UE.

Un alt obiectiv important pentru 2023 este organizarea summitului Comunităţii Politice Europene, prin care demonstrăm că sîntem un partener de încredere pentru Uniunea Europeană și sîntem dispuşi să ne asumăm responsabilități importante pentru a sprijini obiectivul comun al unei Europe pașnice și stabile.”

2
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?