Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Popescu comentează declarațiile lui Lavrov: Cetățenii țării își doresc pace, prosperitate și aderarea la UE

3 feb. 2023,, 07:20   Politică
2844 3

Insinuări și o interpretare greșită a faptelor. Astfel califică vicepremierul Nicu Popescu declarațiile șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a menționat pentru presa rusă că Maia Sandu ar fi „gata de orice” de dragul Occidentului, iar acest lucru i-ar aduce Republicii Moldova scenariul Ucrainei.

Nicu Popescu spune că autoritățile Republicii Moldova resping categoric un astfel de ton în relațiile dintre cele două state și-i amintește oficialului rus că cetățenii țării își doresc pace, prosperitate și aderarea la Uniunea Europeană, notează IPN.

În timpul interviului său pentru presa rusă, Serghei Lavrov a menționat că președinta Maia Sandu, a fost aleasă „prin metode mai puțin democratice”, iar Occidentul i-ar pregăti Republicii Moldova scenariul Ucrainei. Vicepremierul Nicu Popescu spune că retorica omologului său rus nu corespunde realității, președinta Maia Sandu avînd mandatul cetățenilor de a integra Republica Moldova în Uniunea Europeană.

„Respingem categoric astfel de insinuări, respingem un astfel de ton în relațiile interstatale dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Și în același timp este absolut clar ce își dorește populația Republicii Moldova, cetățenii își doresc o țară democratică, prosperă, europeană, în care este eliminată corupția, o țară care aderă la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu are acest mandat explicit oferit de cetățeni. Cetățenii noștri își doresc continuarea parcursului european, își doresc traiul într-un sistem democratic, funcțional, necorupt și își doresc păstrarea păcii pe teritoriul țării noastre. Iar aceste valori, democrația, pacea, îi unesc pe toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei care nu au votat pentru președinta Maia Sandu”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.


Nicu Popescu spune că declarațiile lui Serghei Lavrov nu sînt primele declarațiile neprietenoase ale oficialilor ruși la adresa Republicii Moldova. Șeful diplomației de la Chișinău spune că cetățenii Republicii Moldova aleg ferm parcursul european, care asigură pace și prosperitate țării.

„Este o declarație ofensivă pentru cetățenii Republicii Moldova, în primul rînd. Evoluția țării noastră este axată absolut clar pe aderarea la Uniunea Europeană. Vedem ce face Federația Rusă pe plan internațional, condamnăm acest război agresiv, neprovocat, împotriva Ucrainei. Toate mesajele de justificare a acestei agresiuni nu au nicio valoare. Noi sîntem obișnuiți cu o serie destul de lungă de declarații în politica rusă cu descrierea eronată și plină de insinuări față de țara noastră și aceste lucruri au început chiar înaintea Independenței. Partea bună este că societatea noastră a știut să-și consolideze democrația, alegerea pentru vectorul european chiar și în aceste condiții destul de toxice de falsuri și propagandă venită din Est”, a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.

În timpul interviului său pentru presa rusă, Serghei Lavrov a mai declarat că președinta Maia Sandu „aspiră la NATO și este gata pentru unirea Republicii Moldova cu Romînia”. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulțumit de blocarea negocierilor în formatul 5+2, menționînd că Chișinăul califică acum acest format drept nepotrivit.

3
2
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?