X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Popescu: Centralele nucleare nu trebuie să se transforme într-un teatru de război

1 sep. 2022,, 08:45   Politică
1826 0

Există necesitatea stringentă de a nu admite transformarea centralelor nucleare într-un teatru de război și de a asigura o monitorizare strictă din partea experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a notat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din UE. Evenimentul a fost găzduit de către ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, citat de IPN.

În discursul său, oficialul moldovean a vorbit despre provocările și preocupările comune în contextul noii realități geopolitice după agresiunea militară nejustificată a Ucrainei de către Federația Rusă, care are un impact profund asupra regiunii și Republicii Moldova.

„Sîntem o comunitate de țări care împărtășesc aceleași valori ale democrației, libertății, statului de drept și adeziunea la o ordine internațională bazată pe reguli”, a spus șeful diplomației de la Chișinău.

Vicepremierul a punctat acțiunile recente prin care Republica Moldova este solidară cu Ucraina, inclusiv prin asigurarea benzilor de solidaritate pentru cereale și combustibil, restaurarea după două luni de lucrări a tronsonului de cale ferată Basarabeasca – Berezino, facilitarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina.

„La fel ca toți ceilalți din Europa, țara noastră se pregătește pentru o iarnă dificilă pe fondul războiului în desfășurare și a incertitudinii aprovizionării cu energie... Am asigurat omologii mei din UE că vom continua să muncim pentru a minimiza impactul războiului și a contribui la stabilitatea regională, în același timp accelerând ritmul de transformare a țării pentru a ne apropia de UE și a aduce beneficii concrete cetățenilor”, a declarat vicepremierul.


Reuniunea în formatul Gymnich a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene s-a desfășurat în perioada 30 - 31 august, la Praga. Este prima reuniune în acest format la care delegația Republicii Moldova participă în calitatea de viitor stat membru al UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?