Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Popescu a prezentat raportul de activitate al MAEIE

9 aug. 2022,, 09:30   Politică
2061 0

Obținerea statutului de candidat la aderare la Uniunea Europeană, este cea mai importantă realizare din ultimul an, susține viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în raportul de activitate, prezentat la un an de la preluarea mandatului.

Potrivit sursei citate, în ultimul an s-a muncit pentru a plasa Republica Moldova pe acest făgaș ferm, ireversibil, de aderare la Uniunea Europeană. „Știm cu toții că țara noastră de peste două decenii a avut aspirații europene, iar în ultimele luni aceste aspirații au fost recunoscute de Uniunea Europeană. Am lucrat pe dosare foarte concrete, care ar aduce și deja aduc beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova, inclusiv în domeniul liberalizării transporturilor, a exporturilor, liberalizarea roaming-ului cu România, consolidarea cooperării pe domeniul de apărare și securitate, cu Ministerul Finanțelor am lucrat la deblocarea asistenței externe și pentru a fortifica capacitățile statului nostru de a avansa și de a europeniza țara noastră”, a spus ministrul.

El a menționat că un alt obiectiv cheie pentru politica externă ține și de interacțiunea cu cetățenii noștri de peste hotare, cu diaspora. „În primul rând, continuăm să fortificăm baza legală care facilitează viața cetățenilor noștri, prin semnarea mai multor tipuri de acorduri: de protecție socială, de recunoaștere a permiselor de conducere sau simplificare a procedurilor de preschimbare a acestor permise, sau prin acorduri de recunoaștere a actelor de studii. În ultimul an am reușit să semnăm nouă astfel de acorduri, cu Grecia și Spania în domeniul protecției sociale, cu Lituania în domeniul preschimbării permiselor, am obținut și simplificarea procedurii permiselor de conducere cu Germania și am semnat și acorduri de recunoaștere a actelor de studii cu România și Italia”, a adăugat oficialul.

Conform sursei citate, a treia direcție de acțiune a ținut de diplomația economică.

„În următorul an, ne vom concentra pe implementarea recomandărilor Comisiei Europene, care rezultă din statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, vom continua să lucrăm pe îmbunătățirea serviciilor consulare și pe fortificarea capacităților pe diplomația economică”, a conchis Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?