X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Politolog: ”Retragerea lui Igor Dodon din Parlament nu este o surpriză”

18 oct. 2021,, 15:43   Politică
5797 0

Retragerea lui Igor Dodon din Parlament nu este o surpriză, în contextul în care pe segmentul forțelor de stînga se produc unele schimbări, spune politologul Nicolae Pascaru.

Mulți dintre colegii de partid s-au așteptat la un asemenea scenariu. Cu toate acestea, în opinia lui Pascaru, renunțarea la deputăție nu înseamnă neapărat că Igor Dodon nu va mai face politică.

„În toată istoria politologiei nu poți întodeauna să cîștigi, așa e construită politică - sînt momente cînd trebuie să faci loc pentru alții, să-ți schimbi poziția. Asta nu înseamnă că președintele Dodon a plecat de pe eșichierul stîng al politicii moldovenești, asta nu înseamnă că Igor Dodon nu va mai face politică. Dumnealui va rămîne în poziția de ambasador al relațiilor foarte bune cu Federația Rusă și țările CSI. O politică reușită pentru R.Moldova este echilibrul geopolitic, de la asta avem de cîștigat noi toți, pentru că situația în care ne aflăm azi - criza energetică - arată un vector greșit al actualei guvernări.

Igor Dodon rămîne în politică ca unul dintre cei mai buni frontmeni, cu un rezultat politic foarte bun. Datorită implicării lui, a fost cîștigată președinția, postul de primar general a fost obținut, în premieră, de forțele de stînga și asigurată victoria Irinei Vlah în Găgăuzia Ion Chicu a devenit premier. Mulți și-au construit cariera politică grație acestui suport. Este important că anume datorită lui Dodon acestea au fost posibile”, a remarcat Pascaru.

Fostul deputat afirmă că unul dintre meritele lui Igor Dodon este eliberarea instituțiilor statului de influența fostul lider PD, Vlad Plahotniuc. De asemenea, mai multe victorii politice pentru forțele de stînga nu ar fi fost posibile fără implicarea lui, spune Pascaru.


„Igor Dodon a fost acela care a eliberat țara de oligarhul Plahothuic. Să nu fi fost Dodon cu retorica sa anti-oligarhitcă, Plahotniuc nu părăsea țara. Dodon a fost cel care s-a supus riscurilor politice, inclusiv de imagine, pentru a-l scoate pe Plahotniuc din țară. Anume Igor Dodon a fost ținta atacurilor, a rețelelor lui Soros și a rezistat acestor atacuri.

Să nu uităm campanii întregi de sute milioane de lei, date pentru defăimarea lui Dodon. Dacă au fost greșeli pe perioada mandatului lui Dodon, au fost și lucruri cre se puteau face mai bine, dar aici întrebările nu sînt doar la el, sînt niște lucruri pe care nu le puteam cunoaște, jocuri de culise.

Dodon rămîmne în istoria R.Moldova ca omul care de fapt a construit sute de biserici a ajutat oamenii nevoiași, a asigurat cu locuință mai mult familii aflate în dificultate, a finanțat operații la copii, el poate fi un exemplu pentru următorii președinți.

Acolo unde a pierdut încrederea, au fost lucruri care nu depindeau de el, a fost pandemia și seceta cumplită care i-au jucat festa. Este unicul președinte care foarte dur a fost atacat și criticat de Occident și de toate resursele acestora”, a mai menționat Pascaru.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?