X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Plugaru: ”Să respectăm cu sfințenie principiul neutralității”

17 mar. 2022,, 07:25 (reactualizat 17 mar. 2022,, 10:32)   Politică
5192 0

Această decizie luată de APCE, prin care teritoriul Transnistriei se declară a fi un teritoriu ocupat de Federația Rusă este una absolut inoportună în actuala conjunctură. De această părere este Anatol Plugaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de prima legislatură, fost președinte al KGB, ex-prim ministru al Securității Naționale, ex-viceministru al Afacerilor Externe.

”Această rezoluție este una absolut inoportună, una negîndit, irațională chiar și foarte periculoasă. Este absolut evident că această rezoluție are scop nu protejarea Republicii Moldova, dar susținerea Ucrainei. Dacă pînă acum cei din Duma de Stat a Rusiei erau împărțiți în două tabere să recunoască sau nu independența Transnistriei, din acest moment aceste procese vor fi accelerate”, a spus Plugaru.

Totodată, fostul deputat, spune că dacă pînă acum în condițiile respectării neutralității Republicii Moldova, Federația Rusă nu a îndrăznit să recunoască independența Transnistriei, acum nimic nu o mai împiedică să facă acest lucru.

”Prin această decizie APCE a dezlegat mîinile rușilor ca să facă acest lucru. Este o mare greșeală și din partea României, mai ales că ea a inițiat amendamentul respectiv. România are o problemă cu baza militară din Constanța, rușii nu se vor opri pînă nu vor neutraliza într-o formă sau alta această bază, de altfel la ca și alte baze NATO din Polonia sau republice baltice”, a declarat Plugaru.

Prin acest amendament Republica Moldova ar putea intra în lista neagră a Federației Ruse.


”În aceste condiții este foarte important să respectăm cu sfințenie principiul neutralității. Neutralitatea este scăparea noastră. Dacă nu, mîine – poimîine Rusia ar putea să se intereseze dacă nu cumva cineva din dușmanii lor din Ucraina și-a găsit adăport aici la noi. Cineva din cei care a împușcat în noi în 92, cred că sînt astăzi bine mersi ascunși și camuflați în Republica Moldova. Iar acest amendament este nu altceva decît o invitație la război”, a concluzionat Plugaru.

Potrivit fostului ministru al Securității Naționale, declarațiile ministrului de externe de astăzi, Nicu Popescu, prin care acesta a menționat că soluționarea conflictului transnistrean poate avea loc doar printr-un dialog diplomatic, Plugaru a spus că este o declarație corectă și firească în condițiile actuale.

”Domnul Popescu a spus în linii mare ceea ce trebuie, ceea ce trebuia să spună un diplomat. Însă în realitata noi ne supunem unui mare pericol în condițiile amendamentului adoptat de APCE. Eu aproape nu am nici o îndoială că în urma acestor procese raioanele din stînga Nistrului de azi înainte ar putea fi recunoscute de Federația Rusă. Foarte periculoasă, repet, este această aventură pentru România”, a spus Plugaru.

25
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?