X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Plugaru: Moldova se află acum în "dublu zugzwang"

2 mar. 2023,, 19:06 (reactualizat 2 mar. 2023,, 22:29)   Politică
5337 0

Moldova trebuie să-și respecte cu orice preț neutralitatea.

Moldova trebuie să-și mențină cu orice preț neutralitatea pentru a evita destrămarea statului moldovenesc.

O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru Noi.md deputatul Parlamentului Republicii Moldova de prima legislatură, fost președinte al KGB-ului, ex-ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru.

El a menționat că, de fapt, între ceea ce s-a întîmplat în 1992 în Moldova și ceea ce se întîmplă de un an în nefericita Ucraina, există multe în comun. "Ce este în comun? Comun este faptul că, în ambele cazuri, noi atunci și ucrainenii acum, am fost și sîntem folosiți folosiți. Exact aceasta s-a întîmplat la noi în 1992, cînd două părți ale unui popor unit absolut prietenos, două maluri ale Nistrului au început să tragă unul în celălalt. Am vrut noi acest lucru? Bineînțeles că nu! Au vrut transnistrenii asta? Să-i numim așa pe cetățenii noștri din stînga Nistrului, din regiunile de Est ale republicii ... Nu! Și-a dorit poporul Rusiei o asemenea confruntare cu poporul Moldovei? Bineînțeles că nu! Astfel, pentru oamenii obișnuiți să gîndească cu propriul creier, dar nu să-și îmbogățească cunoștințele doar din ziare, acest lucru este evident", a spus Anatol Plugaru.

"Ucrainenii au nevoie de acest război? Bineînțeles că nu! Este în interesul Rusiei? Are nevoie poporul rus de acest război? Nu, bineînțeles că nu! Iar concluzia generală a acestei circumstanțe extraordinare este că sîntem nevoiți, nu avem altă ieșire din situație. Noi, Moldova, trebuie să respectăm cu orice preț neutralitatea strictă. Ne aflăm în fața unei perspective reale de prăbușire a statului moldovenesc și de a fi atrași în război dacă vom susține o parte sau cealaltă", a declarat fostul președinte al KGB, ex-ministru al Securității Naționale.


Potrivit lui, dacă e să ne exprimăm în termeni de șah, Moldova se află acum, ca să spunem așa, într-o situație de "dublu zugzwang". Zugzwang este situația în care orice mișcare va duce la pierdere. "Dacă nu rămînem pe loc, vom pierde. De aceea, îndemn actualii lideri ai Republicii Moldova să înceteze orice discuții privind posibilitatea anulării neutralității Republicii Moldova, modificării Constituției. Acesta este un joc foarte periculos! Lasă cineva să continue să lupte, dacă are nevoie. Este problema acestor două popoare, aceasta este problema ucrainenilor și problema rușilor. Acesta nu este războiul nostru!", a subliniat Anatol Plugaru.

54
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?