X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Plîngău: "Magistrații sînt mai inventivi decît politicienii la aplicarea legii"

17 mar. 2023,, 17:43   Politică
1079 0

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău a criticat felul în care actuala guvernare realizează reforma justiției.

În opinia lui Dinu Plîngău, în cadrul procesului de Pre-Vetting, s-au comis mai multe greșeli, între care și promovarea magistraților mai puțin integri, transmite tv8.md.

Mai mult, politicianul consideră că actul de Pre-Vetting a fost politizat excesiv. „Dacă continuăm datul cu capul de perete, mă îndoiesc că vom vedea vreo reformă pe durata acestei legislaturi”, a scris Dinu Plîngău pe pagina sa de Facebook.

„Concluzia ședinței de azi a Adunării Generale a Judecătorilor este că magistrații sunt mai inventivi decît politicienii la aplicarea legii. Cei din urmă mai au încă de învățat cum să adopte și cum se pot șmecheri unele legi. Încăpățînare prostească din partea ambelor tabere creează probleme mari. Soluția e doar căutarea unui consens cît încă și cei vreo 70-80 % din magistrații Curților de Apel nu s-au alăturat celor de la CSJ. Părerea ONG-urilor politice care spun că e totul normal în justiție nu trebuie luată în serios”, a subliniat Plîngău.

Dinu Plîngău spune că situația actuală din sistemul justiției reprezintă un mare serviciu pentru „bandiții ale căror dosare stau în așteptare”.


Vineri, 17 martie, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri înflăcărate, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rîndul judecătorilor, amînată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

În urma acestei situații, președinta Maia Sandu a decis să convoace luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS), pentru a discuta situația excepțională din sistemul justiției.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?