X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Plenul Parlamentului va examina proiectul Strategiei „Moldova Europeană 2030”

12 oct. 2022,, 14:45   Politică
684 0

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Proiectul, elaborat de Guvern cu suportul partenerilor de dezvoltare, are scopul de a spori în mod vizibil calitatea vieții oamenilor.

Acesta reprezintă documentul național de viziune strategică pe termen lung, care indică direcțiile de dezvoltare a țării și care adaptează la contextul național prioritățile angajamentelor internaționale asumate de țara noastră conform Acordului de Asociere la UE și ale celor care derivă din statutul de țară candidat pentru aderarea la UE.

Obiectivele de dezvoltare conținute în strategie reflectă aspirațiile de creștere a bunăstării oamenilor din Republica Moldova, îmbunătățirea vieții cetățenilor, europenizarea instituțiilor statului, consolidarea democrației, statului de drept și respectului pentru drepturile omului. Proiectul Strategiei naționale „Moldova Europeană 2030” trasează obiective care să asigure modernizarea tuturor sferelor vieţii politice și social-economice, apropiind Republica Moldova de standardele UE. Documentul stabilește zece obiective generale, utilizate pentru măsurarea calității vieții la nivelul Uniunii Europene. Acestea sînt creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților; îmbunătățirea condițiilor de trai; garantarea educației relevante și de calitate pe tot parcursul vieții; ridicarea nivelului de cultură; îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației; sistem de protecție socială solid și incluziv; guvernare eficientă, incluzivă și transparentă; justiție echitabilă, incoruptibilă și independentă; societate pașnică și sigură; mediu sănătos.

Strategia va fi documentul de referință în procesul de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu și definește, inclusiv, consolidarea rezilienței Republicii Moldova în eventualitatea unor crize noi.

Guvernul propune monitorizarea trimestrială și elaborarea rapoartelor anuale privind procesul de implementare a strategiei.


Parlamentul urmează să se pronunțe asupra proiectului prin votul acordat în cadrul ședinței plenare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий