Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Platon a dezvăluit ce este în neregulă cu dosarul lui Șor

19 feb. 2021,, 09:05   Politică
4877 4

Veaceslav Platon declară că a trebuit să efectueze o investigație independentă pentru a-și dovedi nevinovăția. Despre aceasta Platon a relatat la Judecătoria Buiucani, unde continuă să depună mărturii în cadrul revizuirii dosarului penal, în baza căruia a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Despre modul în care Platon a fost extrădat în Moldova, ce a aflat în timpul investigației sale și ce este în neregulă cu dosarul penal al lui Ilan Șor — citiți în reportajul NM.

Platon a continuat pe 17 februarie să depună mărturie la Judecătoria Buiucani. La două ședințe precedente, Platon a povestit cum, în 2011, a cumpărat de la Plahotniuc, 38,2% din acțiunile Victoriabank, compania ALFA-Engineering care deține clădirea hotelului Național, 28% din acțiunile Băncii de Economii (BEM), 50,3% din acțiunile companiei de asigurări Asito și aproape 82% ale Victoria Asigurări (ulterior redenumită în Alliance Insurance Group ). De asemenea, Platon a relatat cum în 2014 Plahotniuc l-a forțat să încheie o înțelegere inversă. În același timp, potrivit lui Platon, în 2011 el a cumpărat acțiunile Victoriabank pentru 40 de milioane de dolari, iar în 2014 le-a revîndut lui Plahotniuc pentru 12 milioane de dolari prin intermediul companiei Insidown. Restul de $28 milioane Platon și partenerii săi l-au primit formal nu în cadrul acestei tranzacții.

”Am fost scos în secret din izolatorul SBU”

În cadrul ședinței de judecată din 17 februarie, Platon a spus că în iarna anului 2016, relația dintre el și Plahotniuc s-a înrăutățit. În curînd lui i s-a comunicat că Plahotniuc l-ar putea "lega" de cazul furtului miliardului. "Nu mi-a fost deloc teamă că mi se poate incrimina anumite lucruri, adevărații vinovați pe care îi pot denunța", a menționat Platon. Dar, în primăvara și vara anului 2016, potrivit lui Platon, angajații săi au început să fie arestați, iar mulți dintre ei "au fost nevoiți să părăsească țara". Printre cei arestați au fost directorul financiar al companiei Asito, Ruslan Doboșa, și membrul consiliului de administrație al Moldova-Agroindbank, Stella Pahomi, pe care presa o numea "persoana de încredere a lui Platon".
Însuși Platon din 2014 a trăit la Kiev. La 25 iunie 2016, după cum a relatat Platon, el a aflat din presă că a fost acuzat pentru furt de bani de la Banca de Economii. În seara aceleiași zile, Platon a fost reținut de către angajații Serviciului de securitate al Ucrainei (SBU). "În clădirea SBU mi s-a spus că de o săptămînă sînt urmărit" Reieșind din faptul că am fost acuzat oficial cu două zile mai devreme, mi-a devenit clar că acțiunea a fost planificată în prealabil", a spus Platon. El a subliniat că personalul SBU au rămas mirați de faptul că el din 1992 are cetățenia Ucrainei. El a menționat că Ucraina nu-și extrădează cetățenii. De asemenea, Platon a spus că personalul SBU a făcut tot posibilul ca pașaportul său ucrainean să fie declarant nevalabil. "Pe 29 august, am fost scos în secret din izolatorul SBU și cu avionul pe care anterior l-a folosit [Președintele Ucrainei, Petro] Poroshenko, am fost adus în Moldova. Acolo am fost plasat în penitenciarul nr. 13 cu condiții minime de detenție", a spus Platon.


”Mi-am pierdut cunoștința de la șocul de durere”

La primul interogatoriu, potrivit lui Platon, el i-a povestit procurorului Procuraturii Anticorupție, Andrei Baeș, despre toți participanții la furtul miliardului și era gata să prezinte dovezi ale spuselor sale. "Ancheta nu a adoptat nici un document propus de noi", a spus Platon. La începutul lunii noiembrie, el a fost acuzat, oferindu-i-se 15 minute ca să se familiarizeze cu 29 de volume ale dosarului penal. Dar la ședințele de judecată Platon nu a participat: la etapa audierilor preliminare, el a fost înlăturat din sala de judecată "pentru lipsă de respect față de instanță".

Platon a spus că a vrut să lipsească de la prima ședință de judecată pentru că nu se simțea bine. "Dar am fost dus cu forța pe coridor [din celula închisorii] și mi-au răsucit mîinile. Mi-am pierdut cunoștința din cauza șocului de durere", a spus Platon. Potrivit lui, în drum spre proces, cineva din escortă i-a injectat ceva, iar el nu-și amintește de ședințele de judecată. "Mi s-a spus apoi că am stat pur și simplu [în sala de judecată] și tăceam și am fost eliminat din audierile de judecată pentru lipsa de respect față de instanță", a spus Platon. El a subliniat că nu i s-a permis să participe și la alte ședințe și nu a avut ocazia să pună întrebări martorilor.

”Ancheta s-a desfășurat prostește și inutil”

Mai departe Platon a menționat că toate acuzație împotriva lui au fost construite în baza declarațiilor lui Ilan Șor, care susținea că, fiind directorul consiliului de administrație al BEM, i-a împrumutat lui Platon $40 de milioane. Platon consideră că ancheta în cazul său a fost desfășurată "prostesc și în mod inutil", și a adus drept exemplu faptul că Shor a vorbit despre aproximativ 58 milioane dolari, iar procurorii au înscris în acuzația despre doar 40 milioane dolari

"Șor a declarat că cu 17 zile înainte de falimentul BEM, cînd lichiditatea băncii era zero, el a decis să-mi dea un credit prietenos de 40 de milioane de dolari. În cuvinte, fără probe scrise", a spus Platon. Potrivit lui, Șor le-a explicat procurorilor acordarea creditului prin faptul că dorea să îmbunătățească situația la bancă prin achitarea penalităților pentru achitarea anticipată a creditului. "Am reușit să vedem aceste tratate, ele nu prevăd nici un fel de penalizare. Adică el (Șor) mințea cu nerușinare. Șor susținea că a luat creditele pe numele propriilor companii, a scos acești bani în PrivatBank din Letonia, i-a alungat prin intermediul a patru companii off-shore și i-a transferat companiei Zenit Managment", a spus Platon (conform versiunii anchetei, această companie era controlată de Platon, iar însuși Platon susținea că beneficiarul final al Zenit Managment a fost nu numai Șor, dar și Vladimir Plahotniuc).

Potrivit lui Platon, de îndată ce Șor a transferat banii în conturile companiilor offshore, acestea au devenit proprietatea sa. "Dacă e să presupunem că eu l-am înșelat pe Șor, atunci eu am înșelat nu conducerea băncii, ci persoana fizică care controlează aceste companii", a spus Platon.

El a menționat că nu a reușit să explice anchetei că, de fapt, 40 de milioane de dolari, de fapt, nu i-au fost împrumutate, ci plătite ca parte a tranzacției inverse. "Cînd le-am povestit procurorilor despre acțiunile Victoriabank, ei i-au interogat pe Șor și Pahomi. Șor a confirmat că a participat la tranzacție, dar a făcut-o în favoarea unui anumit Serghei Lobanov și că Lobanov s-ar fi achitat cu mine în numerar la Moscova. Șor a spus că a transferat oficial 12 milioane de dolari, iar alte 18 milioane de dolari mi-a dat la Moscova bani cash Lobanov", a spus Platon. El a menționat, de asemenea, că a încercat să explice anchetei că 1 milion de dolari cîntărește 10 kg. "18 milioane de dolari cântăresc 180 kg. Trebuie să fii un tip disperat ca să transporți prin Moscova 180 kg de bani", a remarcat Platon. El a adăugat, de asemenea, că s-a mutat la Kiev la 30 septembrie 2014, și "fizic nu putea fi atunci la Moscova".

De asemenea, Platon a subliniat că aceleași episoade, care i-au fost lui incriminate, i-au fost incriminate și lui Ilan Șor de dosarul care a fost transmis în instanța de judecată în august 2016 (cu trei luni înainte de a fi transmis dosarul lui Platon).

"În același dosar al lui Șor, Procurorul Baeșu a indicat că mărturia lui Șor în dosarul meu nu este credibilă, iar Șor a participat la delapidare. Dar în cazul meu [potrivit lui Baeșu] Șor este martorul pe care eu l-am dus în eroare", a menționat Platon.

El mi-a spus că în cazul lui a depus mărturie și Stella Pahomi. El a subliniat că la scurt timp după ce a fost extrădat în Moldova, Pahomi a început să coopereze cu ancheta și, peste cîteva zile, a fost eliberată din arest. Platon a subliniat că Pahomi controla tranzacția inversă cu activele lui Plahotniuc și a vorbit despre asta cînd a depus mărturie. "Din păcate, nimeni nu a auzit acest lucru", a spus Platon.

După aceea, Platon a decis să explice în baza unui exemplu clar, cum și pentru ce a fost acuzat: "Omul vinde apartamentul, cineva îl cumpără. Înțelegerea are loc la notar. După un timp, procurorii vin la vînzătorul apartamentului și îi spun că a furat bani de la BEM și fac din vînzătorul apartamentului un hoț".

"O absurditate pălește în fața unei absurdități și mai mari”

Platon a menționat că în martie 2019 lui i-au fost aduse noi acuzații. "Șor și-a amintit că mi-a dat încă 30 de milioane de dolari și, de asemenea, prin intermediul companiei Zenit. Băieții veseli nu s-au calmat și un absurd a pălit în fața unei absurdități și mai mari", a spus Platon.

În plus, el a spus că, împreună cu avocații săi, a fost nevoit să efectueze o investigație independentă pentru a-și dovedi nevinovăția. În același timp, potrivit lui Platon, procurorii au încercat să blocheze ancheta sa, iar avocatul său, Ion Crețu, a fost condamnat la șapte ani într-un dosar penal fabricat și a fost nevoit să se ascundă. Platon a menționat că în 2016 Procurorii nici măcar nu au interogat-o pe reprezentanta companiei Zenit Managment, Victoria Stoian. Atunci ancheta a crezut că Zenit Managment aparține lui Platon. "L-ați interogat pe soțul ei [Andrei] Nirauțu. El a spus că el și soția sa lucrau pentru Ilan Șor și primeau cîte 100 de dolari", a spus Platon.

Platon a menționat, de asemenea, că atunci cînd Insidown a cumpărat acțiunile Victoribank în noiembrie 2014, beneficiarul ei era medicul dentist din România, Paul Fisher. "În timpul verificării, ancheta a constatat că e-mailul lui Fisher a fost deschis de programatorul principal al lui Plahotniuc, Mihai Cucoș. De asemenea, ancheta a constatat că adresele IP ale companiilor care au transferat banii către Insidawn se aflau în biroul lui Plahotniuc pe strada Dimitrie Cantemir", a spus Platon.

”În genți erau cutii goale”

Potrivit lui Platon, datorită extraselor de la PrivatBank din Letonia, a reușit să afle originea a 12 milioane de dolari, pentru care a cumpărat oficial acțiunile Victoribank. Potrivit lui, în 2016, un anume Dorin Burunsus a declarat la vama moldovenească 16 milioane de dolari, de fapt, potrivit lui Platon, Burunsus nu avea niciun ban. Dar, potrivit lui Platon, în baza declarației vamale, Burunsus a deschis la Banca Socială un cont de 16 milioane de dolari, fără a depune bani la casa băncii. Platon a spus că, după aceea, Burunsus a transferat 16 milioane de dolari din contul său în contul companiei Capital Lider, iar aceea, la rîndul său, prin intermediul companiilor offshore a transferat banii din contul de la BEM în contul Insidown. Astfel, potrivit lui Platon, Insidown a plătit pentru acțiunile Victoriabank cu banii primiți la la BEM. Totodată, potrivit lui, pentru a acoperi gaura de la Banca Socială, Zenit Managment a transferat în conturile Capital Lider 16 milioane de dolari "Burunsus asigură că nu a luat nimic, iar în saci erau cutii goale", a spus Platon. Și a adăugat că a reușit să afle despre episodul cu Capital-Lider abia în 2019.

Aici ședința de judecată s-a încheiat. Judecătorii au spus că la următoarea ședință îi vor pune întrebări lui Platon.

***
În dosarul penal pe care îl examinează acum Judecătoria Buiucani, Veaceslav Platon este acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani (art.190 și 243 din Codul Penal al RM). Potrivit versiunii inițiale a anchetei, companiile pe care Platon le controla prin intermediul oamenilor săi, au beneficiat de credite neasigurate prin gaj, care ulterior au fost achitate din contul mijloacelor Băncii de Economii. Era vorba despre suma de circa 800 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?