Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Platforma DA, set de măsuri pentru soluționarea problemelor din agricultură

21 aug. 2020,, 14:13   Politică
2895 5

În contextul crizei climaterice din acest an, Platforma DA propune un set de măsuri sistemice în vederea creării unui sistem sustenabil de prevenire și combatere a hazardurilor naturale în agricultură.

Reprezentanții Platformei se referă în primul rînd la irigarea masivă a terenurilor agricole.

„Platforma DA propune elaborarea și aplicarea începînd cu 2021 a unui Program Național de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Programul ar prevedea construirea mai multor bazine de acumulare a apelor la care s-ar conecta un număr maxim de agricultori. De asemenea propunem subvenționarea semnificativă a procurării sistemelor de irigare la scară mică, consolidarea și stimularea financiară a asociațiilor utilizatorilor de apă, simplificarea continuă a procedurii de obținere a actelor permisive pentru accesul agricultorilor la apă, inventarierea tuturor fîntînilor arteziene neutilizate. Întru realizarea acestui Program amplu este necesar ca Republica Moldova să declare problema irigării drept prioritate națională economică și să se adreseze către partenerii externi privind asigurarea asistenței financiare și tehnice și în acest domeniu”, susține liderul Platformei DA Andrei Năstase.

În opinia reprezentanților Platformei, o altă prioritate majoră care necesită a fi soluționată urgent este asigurarea în agricultură, care ar proteja bunurile producătorilor, investiţiile financiare în cazul producerii calamităţilor naturale.

De asemenea acesta mai spune că, pentru a crește rezistența în fața calamităților naturale e nevoie imperioasă de împădurirea țării. Acesta solicită să se impun limitarea riguroasă a tăierii pădurilor și demararea unui Program Național de împădurire, care ar prevedea plantarea anuală a 15-30 hectare de pădure, în așa fel încît să sporim rezistența în fața dezastrelor naturale și să temperăm substanțial procesul schimbărilor climaterice nefaste.


În context, Platforma DA a făcut apel către toate forțele politice din Republica Moldova cu solicitarea de a fi alături de agricultori, de problemele și nevoile lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?