Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Platforma DA: Prezența Partidului Politic „ȘOR” pe arena politică din Republica Moldova este o rușine

2 dec. 2022,, 15:45   Politică
3343 0

Prezența Partidului Politic „ȘOR” pe arena politică din Republica Moldova este o rușine și o sfidare a principiului statului de drept.

De această părere sînt membrii Platformei DA.

”Istoricul acestui partid, în forma sa ilegală, datează cu momentul folosirii acestui partid politic ca entitate juridică de către controversatul om de afacere, figurant al jafului bancar, Ilan Șor. Acest ,,partid” nu este nimic altceva decît o unealtă, participînd ca entitate juridică în rînd cu beneficiarii entității respective la acte ilegale ce aveau menirea să aducă avantaje personale „grupului de crimă organizată” (noțiune preluată din numeroasele dosare penale și cereri prezentate de Procuratura Generală), condus de Ilan Șor.

Reamintim că, această entitate a participat la menținerea forțată a puterii lui Plahotniuc în 2019, prin finanțarea unor grupuri de oameni ce aveau drept sarcină de bază intimidarea și blocarea activității instituțiilor de stat (fapt confirmat în rapoartele oficiale ale MAI și SIS prezentate în cadrul Comisiei puciului anticonstituțional). Modul de activitate a acestei entității este unul bazat pe coruperea cetățeanului și funcționarului, mecanisme ce prejudiciază semnificativ statul de drept și creează percepții în rîndul cetățeanului de rînd că dacă furi foarte mult, ajungi să ai un ,,partid” în Parlament. Din momentul constatării făcute de Platforma DA privind încălcare de către acest partid a principiilor statului de drept, militarea împotriva pluralismului politic, suveranității, independenței și integrității teritoriale, Platforma DA, prin reprezentanții săi, deputații Stela Macari și Maria Ciobanu, au înaintat încă în 2019 un demers în atenția Ministerului Justiției pentru a recurge la prevederile legale în sensul identificării mecanismului de radiere forțată a Partidului Politic ȘOR din lista partidelor politice. După acest demers, colega noastră, ex-deputata Stela Macari a fost și este hărțuită de reprezentanții acestei entități prin intermediul unor procese interminabile pentru simplu motiv că Stela Macari a întreprins mai multe acțiuni din postura sa de ex-demnitar și a declarat că acest ,,partid” reprezintă interesele celor care au furat miliardul. Această entitate nu încetează să folosească pîrghiile tipice pentru a descuraja oamenii să vorbească despre crimele de proporții și beneficiarii acestor crime”, se arată într-un comunicat emis presei.

În acest context, Fracțiunea Platforma DA din legislatura precedentă, a început a pregăti baza juridică și opinia publică despre existența posibilității aplicării prevederilor Constituționale pentru depunerea unei sesizări la adresa Curții Constituționale pentru verificarea constituționalității partidului respectiv, cu argumentele de rigoare privind încălcarea principiilor statului de drept, cît și militarea împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.


”Reieșind din prevederile legale care stipulează că doar anumite instituții pot depune o asemenea sesizare la Curtea Constituțională, Platforma DA a pregătit draft-ul unei sesizări și l-a expediat Președintelui Parlamentului, Igor Grosu care este în drept să o depună în temeiul funcției pe care o deține.

Deși, cu mare întîrziere, am salutat depunerea unei sesizări la adresa Curții Constituționale de către Guvernul Republicii Moldova și am declarat că sîntem disponibili să acordăm tot sprijinul necondiționat, expertiza pentru instituirea unui proces transparent și care să aducă plus valoare proceselor democratice.

Ajutorul necondiționat și expertiza acordată a fost refuzată, și la nici o zi distanță, sesizarea a fost întoarsă autorului pentru că nu a fost depusă în modul corespunzător, după publicarea Hotărîrii de Guvern, în Monitorul Oficial.

În aceste condiții, cît și după analiza sesizării depuse de către Guvernul Republicii Moldova, cît și reieșind din abordarea superficială pe marginea acestui subiect sensibil, constatăm, cu regret, că responsabilii au atras atenția mai mult pe reacția publică, folosind sesizarea drept PR politic și nu au folosit toate argumentele în susținerea sesizării. În acest context, în urma discuțiilor cu mediul academic, profesori în drept constituțional, în ideea importanței acestui subiect, Platforma DA a pregătit o opinie, în calitate de partid politic, în calitate de ex-deputați și oameni cu experiență în materia dreptului constituțional, menită să fortifice argumentarea bazată exclusiv pe constatări de încălcare a legislației electorale din trecut. Or, în viziunea noastră, un asemenea subiect sensibil, trebuie pregătit de experți în materia dreptului constituțional și nu de către oameni cu experiență în materia dreptului electoral. În aceeași odine de idei, reiterăm disponibilitatea de a pregăti argumente suplimentare care urmează a fi prezentate în fața Curții Constituționale. Subiectul este foarte sensibil, speculativ și orice greșeală sau abordare superficială poate duce la discreditarea Curții Constituționale sau adoptarea unui simple adrese care să stipuleze imperfecțiunea legislației electorale și/sau capacitarea instituțiilor de a preveni sau sancționa încălcarea de lege. Or, subiectul în cauză este mult mai complex și necesită argumente mult mai solide”, notează Platforma DA.

Reiterînd cele menționate mai sus, formațiune apolitică solicită:

  1. Implicarea mediului academic în procesul suplinirii cu argumente a sesizării depuse de către Guvern;
  2. Asigurarea unui proces transparent;
  3. Acceptarea opiniei depuse de Platforma DA în adresa Curții Constituționale pe marginea sesizării privind neconstituționalitatea Partidului ȘOR.
1
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?