X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Platforma DA, deschisă pentru eventuale coaliţii

6 mai. 2021,, 08:31   Politică
3069 3

În viitorul Parlament, partidele pro-europene vor avea 58 de mandate.

De această convingere e vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, care a declarat, în cadrul emisiunii ”Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA, că miza formaţiunii pe care o reprezintă este să obţină în urma alegerilor parlamentare cel puţin 51 de mandate.

”Noi lucrăm pentru a lua 51 minim de mandate şi toate partidele politice care se antrenează într-o campanie parlamentară tind să ia cele 51 de mandate, pentru că asta e scopul final al oricărui partid politic, asta i-ar permite unui partid politic să-şi implementeze programul de guvernare cap coadă, asta ar uşura foarte mult formarea unui guvern şi multe alte lucruri care ar aduce numai beneficii, dar, în eventuala situaţie, eu am ferma convingere că o să fie un minim de 58 de mandate pro-europene”, a spus Vladimir Bolea.

El a fost întrebat dacă PAS poartă discuţii cu Partidul Nostru, condus de Renato Usatîî, în eventualitatea creării unei coaliţii în viitorul Legislativ.

”Cel care dă astfel de zvonuri, eventual, le face pentru ca să scadă din ardoarea cetăţeanului de a vota cu PAS. Noi trebuie să muncim toţi, să ajungem în Parlamentul R. Moldova, potenţialul şi bazinul electoral este unul imens în care trebuie partidele de dreapta să-şi demonstreze capacităţile sale de a implementa programele sale pro-europene. Totul va conta de comportamentul nostru, a politicienilor de dreapta, dacă noi vom ieşi şi vom face hărmalaie şi ne vom muşca unul pe altul continuu, fără a ne opri măcar o secundă, oamenii nu vor ieşi la vot, vor spune că nu au cu cine vota”, a spus Vladimir Bolea.


El a menţionat că PAS va merge de unul singur în campania pentru parlamentare.

”În ceea ce priveşte blocurile electorale, ele nu de fiecare dată sînt cea mai bună soluţie şi practic experienţa alegerilor din R. Moldova au arătat că blocurile electorale nu totdeauna au luat cel mai mult. Şi avem ferma convingere că pentru alegerile din vara acestui an vin foarte multe politice de dreapta puternice, mature, pentru a oferi o ofertă bună alegătorului. PAS merge singur, ca şi celelate partide, cu oferta noastră electorală, construim puntea şi relaţiile cu alegătorii, vrem să finalizăm următorul pas şi pe data de 11 iulie practic va fi făcut acest pas, eliberarea încă a unei instituţii a statului, vorbim de Parlamentul R. Moldova”, a menţionat deputatul.

Prezent în cadrul aceleeaşi emisiuni, vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), Igor Munteanu, a spus că formaţiunea pe care o reprezintă este deschisă dialogului cu partidele de dreapta.

”În ceea ce priveşte dreapta, pe care Platforma Demnitate şi Adevăr o îmbrăţişează doctrinal şi prin acţiune, este, fără îndoială, pasul şi momentul în care oamenii şi forţele politice sănătoase să se apropie, nu obligatoriu să facă blocuri, pentru că nu întotdeauna blocurile au mers bine. Suntem deschişi pentru aceste grupuri politice de drepta, centru-dreapta, neextremiste, cele care nu au trădat idealul naţional şi cele care pot să pună în faţă oameni de certă valoare care ar putea să se regăsească pe listele noastre. Sunt convis că pentru data de 11 iulie Platforma DA va prezenta o ofertă credibilă care va ajunge la oamenii cei mai nereprezentaţi şi care vor putea într-un fel să aleagă grîul de neghină”, a spus Igor Munteanu.

Întrebat fiind dacă Partidul Platforma DA ar putea forma un bloc electoral cu PLDM în alegeri, el a răspuns: ”Nu aş dori să comentez ceea ce apare în spaţiul public întrucît apar foarte multe lucruri care nu corespund realităţii. Nu am purtat discuţii în formate în care ar trebui să menţionez. Nu am încredere în blocul pe care l-aţi menţionat”, a afirmat Igor Munteanu.

Cu referire la un potenţial bloc electoral între Partidul Platforma DA şi Partidul Unităţii Naţionale (PUN), Igor Munteanu a răspuns: ”Nu ştiu dacă am putea să ne regăsim cu acest partid într-un bloc, sigur că ar fi fost posibil să discutăm despre blocuri cu mult înainte, la începutul anului, atunci cînd nu era fixată încă data alegerilor, în condiţiile în care un anumit partid a spus că nu îl interesează blocul, cred că toată lumea îşi caută de treabă, ajunge la electoratul pe care îl reprezintă şi oferă soluţiile de care este nevoie pentru depăşirea acestui moment dramatic din istoria R. Moldova”.

În privinţa PAS, deputatul Partidului Platforma DA a menţionat: ”Ca alianţă electorală cred că este imposibil, dar întotdeauna vom păstra punţi de cooperare şi comunicare pe subiectele care definesc agenda politică şi agenda publică a R. Moldova”.

Amintim că, la data de 11 iulie în R. Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Potrivit Codului Electoral, pragul electoral pentru blocurile formate din 2 partide este de 7%, iar în cazul blocurilor formate din 3 partide pragul electoral este de 9%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?