X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Platforma DA cere majorității parlamentare PAS înregistrarea Raportului Comisiei Laundromat în circuitul actelor normative

7 oct. 2021,, 11:46   Politică
2775 0

Platforma DA cere majorității parlamentare PAS înregistrarea Raportului Comisiei Laundromat în circuitul actelor normative ale Parlamentului R. Moldova și audierea acestuia în plenul Legislativului, transmite Noi.md.

Raportul menționat va servi drept referință, inclusiv și organismelor internaționale, preocupate de fenomenul spălărilor de bani prin instituțiile statelor susținute la nivel internațional de către partenerii R. Moldova.

,,În prezent, avem o nouă componență a Legislativului, care optează pentru lupta anticorupție și eliminarea schemelor care afectează securitatea cetățeanului R. Moldova. Cu regret, constatăm că și în aceste condiții și circumstanțe, Raportul menționat nu este nici pînă astăzi înregistrat în circuitul actelor normative a Parlamentului R. Moldova, chiar dacă unii deputați folosesc informația din acest document în contextul învinuirii, adresate Procurorului General. Toate solicitările publice în acest sens se rezumă la un răspuns ambiguu. Dacă în legislatura precedentă, o majoritate PSRM/ȘOR a fost motivul blocării înregistrării Raportului, astăzi nu mai există acest impediment”- este menționat în comunicatul de presă emis de Platforma DA.

Schema, denumită Global Laundromat, a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale ale statului nostru. A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creînd premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltînd la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a coruperii demnitarilor de stat și deputaților, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminînd cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul R. Moldova pînă în prezent.

Pentru prima dată, la sfîrșitul lui 2020, începutul lui 2021, efectele acestei tipologii au fost analizate de o instituție reprezentativă, pe platforma unei comisii parlamentare de anchetă care a operat cu răspunsurile organelor competente și a elaborat, în luna mai, curent, un Raport exhaustiv ce vizează acest fenomen.


Comisia de anchetă menționată a avut ca scop cercetarea complexă a circumstanțelor de fapt, a rolului instituțiilor publice, a persoanelor publice și private, a cauzelor și a cadrului legal care au făcut posibil și au condus la fenomenul spălărilor de bani originari din Federația Rusă prin R. Moldova, în perioada anilor 2010-2014.

Raportul conține informații ample, explicate pe patru dimensiuni prin care s-a desfășurat această operațiune pe teritoriul R. Moldova - dimensiunea juridică, dimensiunea financiară internă, dimensiunea financiară externă și dimensiunea politică. De asemenea, Raportul conține și recomandări emise de către instituțiile statului în vederea ajustării legislației naționale, care necesită a fi studiate de actualul for legiuitor, astfel încît să se fie ajustat sau îmbunătățit cadrul normativ privind contracararea fenomenului spălărilor de bani care afectează R. Moldova, cît și infracțiunile asociate acestuia.

Platforma DA de asemenea, atenționează legiuitorii că și organele de anchetă urmăresc deciziile parlamentarilor în acest sens și, vrea să credă că nimeni din actuala guvernare nu este cointeresată să fi dat uitării acest act criminal de proporții deosebit de mare îndreptat împotriva securității naționale și a cetățenilor, astfel încît autorii, beneficiarii și executorii să scape basma curată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?