X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Platforma DA cere ca Guvernul să excludă de pe ordinea un proiect de hotărîre

29 dec. 2021,, 12:51   Politică
4021 2

Platforma DA cere ca Guvernul să excludă azi de pe ordinea de zi proiectul hotărârii privind prelungirea regimului actual de trecere a hotarului cu Ucraina, prin Transnistria, fără achitarea impozitelor de import și cu un control vamal superficial.

”Considerăm că aceasta inițiativa unilaterală a Executivului de la Chișinău poate fi catalogată drept o continuare a politicii de susținere a regimului separatist și de tolerare a contrabandei.

De asemenea, vă atragem atenția că, termenul de trecere la faza a doua, mai riguroasă, a controlului vamal moldo-ucrainean a așa ziselor importuri/exporturi în/din Transnistria a fost amânat mai multe ori în ultimii 5 ani. Dincolo de faptul că „importatorii” nu achită niciun ban pe TVA și accize în bugetul de stat, vama moldovenească și ANSA nu verifică ca documentele de import să corespundă legislației R. Moldova și nu efectuează niciun control fizic al mărfii. Totodată, nu există nciun mecanism eficient de control vamal, care ar garanta că mai multe produse „importate” în raioanele din stânga Nistrului și neimpozitate, peste câteva ore nu vor fi aduse înapoi în R. Moldova”, se arată într-un comunicat emis presei.

Totodată, formațiunea notează că partea ucraineană este dispusă să înăsprească controalele în punctele vamale comune la hotar cu Moldova pe segmentul transnistrean și sub aspectul tehnic nu există nicio problemă pentru trecerea în faza a doua de control. Potrivit Platformei DA, lipsește doar voința politică a Chișinăului.

”Platforma DA menționează cu multă îngrijorare că următoarea concesie față de regimul separatist se propune acum pe fundalul unor acțiuni ostile permanente din partea autorităților din Tiraspol. Țăranii și antreprenorii mici din teritoriu controlat de autoritățile constituționale nu au acces liber în regiunea transnistreană și sunt supuși la așa-zisul hotar, unor taxe ilegale. Cetățenii Republicii Moldova sunt în continuare răpiți de structurile militare criminale din Transnistria iar instituțiile de învățământ din partea stângă a Nistrului cu predarea în limromână rămân discriminate și sub presiune continuă. Recent am asistat cu toții la alte gesturi agresive și unilaterale din partea Tiraspolului, cum ar fi aplicațiile militare la hotarul administrativ și închiderea centrelor de eliberare a numerelor neutre pentru autovehiculele transnistrene.


Platforma DA constată cu regret că în 5 luni după alegeri anticipate, noua guvernare așa și nu a venit cu o viziune clară și abordare sistemică a problemei transnistrene în interesul național, fără multiple facilități pentru regiunea necontrolată, care aduc un prejudiciu enorm Republicii Moldova”, mai menționează reprezentanții PPDA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?