Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Platforma DA cere amînarea acordării tranșei de 67 mln. pentru Arena Națională

25 aug. 2021,, 10:30   Politică
3921 2

În proiectul ordinii de zi a ședinței Guvernului din 25 august, 2021, este inclusă chestiunea privind alocarea a peste 67 mln lei pentru SRL Arena Națională, care urmează a fi achitați în calitate de următoare tranșă în cadrul unui contract dubios public-privat cu compania Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Șirceti.

Platforma DA solicită amînarea deciziei respective, întrucît aceasta poate prejudicia interesele Republicii Moldova și contribui la continuarea unei scheme criminale.

Potrivit formațiunii, proiectul construirii Arenei Naționale a fost inițiat în mare grabă în anul 2018 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a impus Guvernului și Parlamentului, fără consultări publice large și expertiză profesională, să adopte cu viteza luminii toate deciziile necesare pentru lansarea construcției.

"Comuna Stăuceni, locuitorii căreia nu au beneficiat de cotele de teren agricol cuvenite în urma reformei agrare, a fost lipsită de peste 69 hectare agricole, iar bugetul de stat nu a primit niciun bănuț de compensare pentru excluderea pămînturilor din circuitul agricol. Studiul de fezabilitate a fost efectuat în pripă și superficial de către o companie fără experiență și conține un număr enorm de carențe grave. Nu a existat nicio explicație plauzibilă privind necesitatea atribuirii în calitate de șantier a terenului cu suprafață de 69,22 ha, în situația în care pentru construcția obiectului erau suficiente 10 ha.

Selectarea partenerului privat a fost una formală, în care a participat un singur pretendent. În contextul evenimentelor politice ulterioare, există bănuieli rezonabile că Vladimir Plahotniuc ar avea anumite legături cu compania care a cîștigat așa-zisul concurs și ar avea un interes direct pecuniar. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat fără o expertiză minuțioasă și prevede gajarea întregii suprafețe de 69,22 ha către partenerul privat și dreptul acestuia de a regaja acest teren", se arată în declarația Platformei.


Formațiunea mai spune că Republica Moldova este obligată să achite 44,5 milioane euro în 11 ani pentru construcția obiectului, dintre care peste 13 milioane deja sînt achitate.

Totodată, platforma DA atenționează că partenerul privat a avut obligațiunea să finalizeze lucrările de construcție în 12 luni de la data demarării lucrărilor. Acest lucru nu s-a întîmplat și Procesul verbal de finalizare a Arenei Naționale nu este semnat pînă în prezent. De asemenea, materialele privind inițierea și implementarea proiectului Arena Națională au fost transmise Procuraturii Generale, care a pornit o anchetă pe marginea acestui subiect.

În acest context, formațiunea spune că Guvernul are toate motive juridice să nu se grăbească să achite următoarea tranșă pentru un obiect nefinalizat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?