Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Planul de acțiuni în domeniul drepturilor omului, discutat de premier cu comisarul CE

9 mar. 2020,, 18:16   Politică
2841 0

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat astăzi cu Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Premierul i-a mulțumit Comisarului pentru sprijinul constant al Consiliului Europei și deschiderea pentru a asista Republica Moldova pe calea reformelor.

Premierul a menționat faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Pînă în prezent, Convenția a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova.

În cadrul discuției, au fost abordate principalele documente de politici la nivel național, printre care Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022, Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pe anii 2018-2023, Strategia Națională de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018 – 2023 etc. Se definitivează elaborarea Strategiei Sănătate 2020 – 2030 și Strategiei Educație 2020 – 2030, care are un capitol aparte dedicat educației incluzive. Și-a reluat activitatea Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

O atenție sporită este acordată Programului de susținere a persoanelor aflate în dificultate. În context, premierul a menționat că, în ultimii 2 ani, „au fost majorate substanțial salariile medicilor, dar și a profesorilor. Creăm condiții oportune pentru a opri exodul specialiștilor”.


Cele trei instituții pentru drepturile omului din Republica Moldova – Agenția Relații Interetnice, Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității se reunesc o dată în trimestru și conlucrează activ.

Totodată, 54 mediatori comunitari își desfășoară activitatea la nivel național. Pentru asigurarea activității acestora, din buget au fost alocați 3,5 mln de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?