Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Plahotniuc ar putea rămîne fără „Ordinul Republicii”

11 dec. 2020,, 12:19   Politică
6395 4

Președinta aleasă Maia Sandu ar putea să îi retragă „Ordinul Republicii” fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, motivînd că „acest personaj și-a bătut Joc de popor”.

„Am început să mă documentez despre cadrul legal cum se poate face retragerea pentru că există o procedură, nu este doar decizia președintelui. Sper ca colegii mei juriști să găsească această modalitate”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Cotidianul.

Președinta aleasă susține că „retragerea distincției este un lucru care trebuie făcut din respect față de cetățeni”.

„Trebuie să i se retragă „Ordinul Republicii” unui personaj care și-a bătut joc de popor, care a impus un sistem al terorii și al fricii, care a furat această țară”, a argumentat Maia Sandu.

Întrebată dacă urmează să retragă și altora distincțiile, Maia Sandu a spus că „nu a făcut o analiză. E devreme să vorbim acum”.


Maia Sandu a precizat că va oferi distincți în urma unei analize riguroase.

„Depinde care vor fi propunerile și de unde vor veni. Dacă vor fi propuneri argumentate, bineînțeles că voi fi bucuroasă să apreciez munca și efortul oamenilor, talentul oamenilor. Dar nu va fi așa cum s-a întîmplat pînă acum, de dragul cumetrilor sau a cuiva. Va fi o procedură riguroasă”, a conchis președinta aleasă.

Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în 2014 de către președintele Nicolae Timofti, „pentru contribuţii decisive la desăvîrşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

În septembrie 2019, deputatele Maria Ciobanu și Stela Macari i-au cerut lui Igor Dodon să-i retragă „Ordinul Republicii” lui Vladimir Plahotniuc, motivînd că a fost implicat în uzurparea puterii în stat, însă președintele nu a inițiat procedura de retragere a distincției.

„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea nr. 1123 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova; primii cavaleri ai ordinului au fost decorați în același an.

Conform legii, Ordinul Republicii se conferă cetățenilor Republicii Moldova, cît și cetățenilor străini și apatrizilor, de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?