X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Plahotniuc ar fi fost spionat în Miami de un cetățean mexican - surse

11 mar. 2020,, 15:05   Politică
8920 5

FBI a reținut un cetățean mexican care a fost racolat de un oficial din Rusia pentru o operațiune de filaj și colectare de informații în Miami.

În special, mexicanul urma să furnizeze date despre un informator al Guvernului SUA, rezident în Miami. Potrivit surselor Deschide.md, acel informator care lucrează pentru Guvernul SUA, este Vlad Plahotniuc. În continuare redăm raportul FBI bazat pe materialele de anchetă.

Hector Alejandro Cabrera Fuentes, un cetățean mexican a fost arestat de FBI în SUA, fiind acuzat de acte de spionaj în favoarea Rusiei, informează FBI.

Potrivit unui raport FBI, un oficial rus l-a recrutat pe Fuentes în anul 2019 și l-a îndrumat să închirieze un automobil în regiunea Miami-Dade, Florida. Oficialul rus i-a sugerat lui Fuentes să nu închirieze vehiculul pe propriul nume și să nu spună familiei sale despre întîlnirile pe care le are. Fuentes a vizitat Rusia și l-a informat pe oficialul rus privind aranjamentele sale. Oficialul a aprobat acțiunile lui Fuentes și i-a spus cînd să-l mai viziteze.

Potrivit presei din SUA, acea persoană oficială din Rusia despre care se vorbește în comunicatul FBI, este de fapt un agent de informații din Rusia.


În februarie 2020, Fuentes a vizitat iarăși Moscova pentru a se întîlni cu acel oficial rus. La această ședință, reprezentantul guvernului rus i-a pus la dispoziție lui Fuentes o descriere fizică a vehiculului a persoanei care urmează să fie urmărită și i-a spus lui Fuentes să localizeze mașina, să obțină numărul plăcii de înregistrare a vehiculului și să noteze locația fizică a vehiculului. Oficialul rus i-a spus lui Fuentes să se mai întîlnească cu el încă o dată în aprilie sau mai 2020 pentru a-i oferi informații despre rezultatele căutării acelui vehicul.

În continuare, potrivit materialelor de anchetă, Fuentes a călătorit în Miami în ziua de 13 februarie 2020, venind din Mexico City. În ziua următoare, pe 14 februarie, mașina luată în chirie de Fuentes a atras atenția unui agent de securitate care se afla în apropierea casei acelui informator al guvernului SUA. Cînd gardianul s-a apropiat de mașina lui Fuentes, el a văzut că femeia care-l însoțea pe Fuentes, apoi ancheta a stabilit că aceasta este soția, a ieșit din vehiculul închiriat și s-a apropiat de mașina informatorului SUA și a făcut o fotografie a plăcuței de înmatriculare a automobilului. Cînd gardianul l-a întrebat pe Fuentes și însoțitoarea acestuia care este scopul aflării lor lîngă acea clădire, Fuentes a oferit numele unei persoane pe care ei ar urma să o viziteze. Agentul de securitate nu a recunoscut persoana ca fiind un locuitor din apropiere și l-a rugat pe Fuentes să părăsească locul.

În seara zilei de 16 februarie, Fuentes și însoțitoarea lui au venit la Aeroportul Internațional din Miami cu scopul de a părăsi Statele Unite cu destinația Mexico City. Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierei al SUA a inspectat telefonul lui Fuentes și a soției acestuia și a descoperit o imagine cu plăcuța de înmatriculare informatorului Guvernului SUA. Serviciul a inspectat telefonul lui Fuentes și a descoperit poza cu numărul de înmatriculare în mesageria WhatsApp a celor doi soți. Fuentes a povestit ofițerilor că a fost racolat de un oficial al Guvernului rus pentru această operațiune. Potrivit materialelor anchetei, mesajele din telefonul lui Fuentes au demonstrat că oficialul rus a inițiat și a dirijat acțiunile lui Fuentes.

Amintim că presa a publicat o fotografie în care ar fi fostul lider PD în Miami, care susține că imaginea a fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Vizitatorul nu a oferit mai multe detalii, spunînd doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că fotografia a fost făcută în Miami.

Și deputatul ACUM, Chiril Moțpan, a publicat imagini în care ar apărea Vlad Plahotniuc și care ar fi fost făcută în Miami. Motpan afirmă atunci că a primit imaginile cu fostul lider PD de la un moldovean din SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?