Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Plahotniuc a arătat mai multe conexiuni cu lumea arabă influentă (VIDEO)

2 oct. 2020,, 07:05   Politică
4124 1

Pe parcursul mai multor ani, Vladimir Plahotniuc și oameni din cercul lui, care s-au aflat la guvernare, au stabilit relații amicale cu șeici și înalți demnitari din Emiratele Arabe. Prietenia a culminat cu inaugurarea unei ambasade la Abu Dhabi, într-o clădire de lux.

Republica Moldova și-a intensificat relațiile cu Orientul Mijlociu prin anii 2017 - 2018, cînd la putere era Partidul Democrat, condus pe atunci de Vladimir Plahotniuc. Într-o serie de investigații semnate de postul nostru de televiziune arătam că în acea perioadă, Plahotniuc declara că este singurul proprietar al firmelor Vangurad International LTD, din Emiratele Arabe Unite, și Vangurad International Group LTD, de pe Insulele Samoa. Emiratele Arabe Unite face parte din țările, prin care au circulat, în 2011–2014, aproximativ 434 de milioane de dolari din așa-numitul „Laundromat rusesc”. De asemenea, Emiratele au fost una dintre destinațiile banilor scurși în urma furtului miliardului, conform raportului 2 al companiei Kroll, transmite jurnaltv.md.

Emiratele Arabe Unite nu a fost niciodată un partener economic important pentru Republica Moldova, dar în 2017 Chișinăul și-a îndreptat privirea spre această regiune. Unul dintre animatorii interesului economic a fost grupul de companii Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, om de afaceri cu triplă cetățenie – rusă, americană și moldovenească - şi un apropiat de-al lui Plahotniuc. Grupul de companii Trans-Oil a ajuns să dețină astăzi monopolul asupra exportului de cereale din Republica Moldova, iar Vaja Jhashi l-a însoțit pe Pavel Filip, pe cînd era premier, într-o vizită efectuată în Emiratele Arabe Unite. La scurt timp, Republica Moldova a deschis, în 2018, o ambasadă la Abu Dhabi, într-o clădire de lux. La evenimentul de inaugurare au fost prezenți ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, și cel al Economiei, Chiril Gaburici. Ulterior, în luna iulie, Ministerul Economiei a anunțat semnarea unui contract de implementare a Programului de dobîndire a cetățeniei moldoveneşti prin investiție. În ciuda reacțiilor negative venite din partea partenerilor externi, Guvernul Republicii Moldova a continuat să promoveze dobîndirea cetățeniei moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?