X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Petru Lucinschi împlinește astăzi 80 de ani

27 ian. 2020,, 12:02   Politică
8427 3

Ex-președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, împlineste astăzi 80 de ani.

S-a născut la 27 ianuarie 1940 în satul Rădulenii-Vechi, Floreşti. Membru al PCUS din 1964. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie și Istorie (1962).De la 1 decembrie 1996 pînă la 4 aprilie 2001 Petru Lucinschi deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. A continuat reformele începute de predecesorul său Mircea Snegur.

A fost continuat procesul de privatizare a proprietăților de stat. În domeniul politicii externe, a început procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și de distanțare față de țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI).Prin Legea nr. 1115-XIV din 5 iulie 2000, constituția Republicii Moldova a fost modificată în așa fel, încît președintele republicii este ales de parlament prin vot secret și nu prin votul direct al populației, așa cum se practicase pînă atunci.

Parlamentul de la Chișinău a decis astfel transformarea Republicii Moldova în republică parlamentară, în care șeful statului este ales de legislativ, iar guvernul beneficiază de prerogative extinse.Președintele Petru Lucinschi, care a participat la acea ședința a parlamentului, le-a cerut deputaților să nu modifice constituția, propunînd în schimb convocarea de alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. Proiectul de lege a fost totuși aprobat rapid, cu o majoritate covîrșitoare.La alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, Partidul Comuniștilor a ieșit învingător. Președintele Moldovei, Lucinschi, nu și-a depus candidatura pentru alegerea președintelui de către parlament.

El a afirmat că nu este de acord cu alegerea președintelui în parlament și consideră regimul parlamentar ca fiind neadecvat pentru actuala situație din Republica Moldova.Parlamentul l-a ales ca președinte al Republicii Moldova la 4 aprilie 2001 pe Vladimir Voronin, care l-a înlocuit pe președintele Petru Lucinschi.


Petru Lucinschi este membru al Academiei de Ştiinţe Sociale din Federaţia Rusă (Moscova), doctor în filozofie (1977). În prezent este preşedinte al Fundaţiei de Studii Strategice şi Dezvoltare a Relaţiilor Internaţionale "Lucinschi".Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Marea Cruce a Legiunii de Onoare (Franţa,1998), Ordinul Mîntuitorului (Republica Elenă,1999), Marele Ordin al Cavalerilor Sfîntului Mormînt (Patriarhia Greacă Ortodoxă, Ierusalim, 2000), "Ordinul Republicii" (2005).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?