Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Peskov: „Europeanitatea Moldovei nu trebuie să se transforme în antirusism”

24 iun. 2022,, 16:50   Politică
3112 0

Problemele acordării statutului de candidați în UE Ucrainei și Moldovei sînt o chestiune internă europeană, principalul lucru este ca aceste procese să nu ducă la probleme mari în relațiile țărilor menționate cu Rusia, spune Kremlinul.

„În primul rînd, acestea sînt, desigur, afaceri interne europene. Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi. Sînt deja destule probleme de acest fel”, a spus secretarul de presă al președintelui FR, Dmitri Peskov, jurnaliştilor, vineri, relatează interfax.ru

Potrivit lui, principalul lucru este ca toate acestea nu ducă la o deteriorare suplimentară a relațiilor dintre Rusia și UE, deoarece acestea relații și așa sînt destul de deteriorate.

Kremlinul regretă că Moldova asociază acordarea acesteia a statutului de candidat la UE cu un curs anti-rusesc.

„Vedem acum Moldova, care vrea să devină europeni mai mult decît europenii înșiși, și ea încearcă din răsputeri să întreprindă unele măsuri și, în multe privințe, acest statut de candidat este din anumite motive asociat cu anti-rusismul”, a spus Peskov.


El a continuat: „Deci, cu cît devin mai anti-ruși, cred ei, cu atît mai mult ar trebui să le fie pep lac europenilor. Ne-ar plăcea să vedem că nu este așa”.

Purtătorul de cuvînt prezidențial a comentat și fenomenul în sine – statutul de candidat la UE. „Îmi amintesc că acum mai bine de 20 de ani am început să slujesc ca diplomat în Turcia în ambasada noastră, pe atunci încă în ambasada Uniunii Sovietice, apoi și Turcia a alimentat speranța, a devenit candidat la UE, a fost și ea gata să renunțe la multe pentru a deveni parte integrantă a Europei, a ieși din zona „gri” și a deveni acea parte foarte organică a Europei la joncțiunea dintre Europa și Asia, în spațiul eurasiatic. Ei bine, vedem că Turcia nu a avansat mai departe de această candidatură, dar în același timp a devenit o țară suverană, independentă”, a spus Peskov.

Prin urmare, a adăugat el, aici sînt posibile diferite nuanțe.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?