X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Pentru eșecul SUA în Afganistan va plăti Europa

3 sep. 2021,, 12:20   Politică
3087 5

Deși în Afganistan au suferit eșec SUA, va plăti pentru asta, în primul rînd, Europa, pentru că anume aici se va îndrepta fluxul principal de migranți care au părăsit Afganistanul, iar acest lucru va schimba fundamental Europa, care se va transforma într-un adăpost pentru diferiți refugiați.

După cum arată practica din ultimii ani, refugiații care au inundat Uniunea Europeană încep să dicteze propriile reguli, iar modul de viață calm al europenilor devine un lucru din trecut.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că UE va propune săptămîna viitoare, în cadrul reuniunii G7, să se examineze un plan internațional de primire a refugiaților din Afganistan. Potrivit ei, numărul total de migranți ajunge la 3,7 milioane, dintre care 80% sînt femei.
În același timp, miniștrii afacerilor interne ai UE, într-o ședință extraordinară, după ce au discutat evenimentele din Afganistan, au decis că țările UE nu vor permite migrația în masă a migranților din această țară.

Waldemar Gerdt, membru al Comisiei pentru afaceri internaționale din Bundestag, a spus că trebuia de negociat cu țările vecine cu Afganistan crearea lagărelor de refugiați pentru a exclude posibilitatea unui aflux de migranți în Europa.

Potrivit politicianului, s-a făcut tot ce se putea face greșit. Așadar, din Afganistan deja au fost evacuați cîteva mii de refugiați, fapt perceput de ceilalți migranți drept o șansă de a ajunge în Germania, a menționat el.


„Ce trebuia de făcut? Trebuia să se negocieze urgent cu Uzbekistanul, Tadjikistanul - cu țările vecine cu Afganistan - crearea unor lagăre de primire a refugiaților, să se implice aceleași forțe care au ajutat la formarea oamenilor din Afganistan. Nu doar ținîndu-i acolo, ci oferindu-le posibilitatea de a primi o educație în apropierea patriei lor, în condiții similare, acolo, unde limba și credința sînt aceleași. Și imediat ce situația în țară se calmează, ei se întorc și reconstruiesc țara”, a sugerat Gerdt.

Cu toate acestea, potrivit deputatului Bundestag, o astfel de idee nu a fost auzită. În schimb, a fost făcută un fel de publicitate verbală, o invitație pentru sute de mii sau chiar milioane de refugiați să se îndrepte spre Europa. Potrivit politicianului, acest lucru va deveni un test serios pentru civilizația europeană.

„Pentru a opri valul migrațional, trebuie să avem, ca un stat normal, granițe, dar noi nu le avem. <...> Un stat care nu își poate păstra granițele nu există. Astăzi nu văd cum este posibil să oprim aceste fluxuri dacă, sub presiunea circumstanțelor, ele vor porni acum din Afganistan spre Europa”, a conchis Gerdt.

Toți oamenii raționali înțeleg că evacuarea în masă a migranților este o practică periculoasă de care nu are nevoie nimeni, inclusiv Moldova, care a semnat Declarația privind garanțiile de călătorie în caz de evacuare a persoanelor din Afganistan, împreună cu alte aproape o sută de state. Totodată nimeni din țara noastră nu vorbește despre cine a semnat această declarație, angajîndu-se în numele statului să facă tot posibilul pentru ca cetățenii din Afganistan să se poată deplasa liber prin Moldova.

În același timp, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că Moldova nu este încă pregătită să accepte refugiați din Afganistan, iar acest subiect nu a fost încă discutat.

„Cred că o să obținem mai multe informații și o să analizăm dacă e posibil așa ceva și în ce măsură noi putem contribui, pentru că trebuie să înțelegem că este o criză umanitară. E vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile, care în momentul de față se află în mare pericol în Afganistan”, a declarat Igor Grosu.

„Trebuie să vedem în ce măsură ne putem aduce contribuția, nu trebuie să rămînem indiferenți. E un regim care e departe de valorile occidentale, mă refer la talibani, și primii care vor fi afectați sînt ziariștii, liderii societății civile, doamnele care au apucat ceva timp de emancipare, s-au poziționat în societatea afgană. Acum lucrurile au regresat și este regretabil”, a adăugat spicherul Parlamentului.

Totodată, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se arată indignat de această situație, declarînd că Statele Unite ale Americii nu au nici cel mai mic drept moral de a transfera consecințele eșecurilor sale geopolitice asupra altor țări, iar autoritățile moldovenești nu ar trebui să asume fără consultări publice largi angajamentele de a primi refugiați din Afganistan.

PCRM a calificat drept curios faptul că înalții oficiali ai statului, în special președintele Parlamentului Igor Grosu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița, afirmă că nu a existat nicio discuție și că nu există o decizie cu privire la problema primirii refugiaților din Afganistan.

„Există două opțiuni. Fie „oamenii noștri buni!” își păcălesc fără rușine proprii cetățeni. Sau, ceea ce este mult mai rău, Departamentul de Stat al SUA nu a considerat necesar să discute această problemă cu ei, ci pur și simplu a emis o directivă și i-a pus în fața unui fapt împlinit. În ambele cazuri, situația este extrem de umilitoare pentru un stat suveran și cetățenii săi”, se specifică în declarația PSRM.

„Dacă este o declarație comună, societatea are dreptul să știe cine a semnat-o din partea Republicii Moldova. Și de ce nici președintele Parlamentului, nici Premierul nu știu nimic despre asta. Oare pot fi semnate astfel de documente într-o republică parlamentară, ocolind Legislativul?”, menționează PSRM.

„Această situație este extrem de umilitoare. Cetățenii unui stat suveran nu știu cine a luat acest tip de decizie, cîți refugiați afgani vor fi „distribuiți” în Moldova, din contul căror mijloace vor fi întreținuți. Dar - cel mai important lucru - avem noi dreptul să luăm decizii suverane în conformitate cu propriile interese naționale sau grupul de „oameni buni” cu maniere de cinici și trădătorilor care au acaparat puterea deja au privat poporul moldovenesc de un asemenea drept?”, a specificat PCRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?