X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pentru agitație electorală se plătește amendă, nu se anulează alegerile - expert

21 iun. 2018,, 09:30   Politică
2998 1

Mai mulți experți s-au arătat nedumeriți de argumentele judecătoarei care a declarat nevalide alegerile locale noi. În timp ce magistrata și-a motivat decizia prin faptul că Andrei Năstase a făcut agitație electorală în ziua alegerilor, experții spun că, în acest caz, Codul Electoral prevede doar amendă.

Directorul de programe Promo-LEX și șeful misiunii de observare a alegerilor, Pavel Postica, a declarat, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, că nu a văzut nimic convingător în motivarea judecătoarei. „Să admitem că a fost o încălcare de agitație electorală, dar, potrivit Codului Electoral, ea poate fi pedepsită cu o amendă, dar aici au fost pedepsiți alegătorii. Trebuie să facem însă o delimitare clară. În Codul Electoral există trei tipuri de răspundere - electorală, contravențională și penală. Agitația electorală în ziua alegerilor este răspundere contravențională”, a subliniat acesta.

Șeful misiunii de obsevare a mai menționat că „anularea alegerilor și o eventuală excludere din cursa electorală a candidatului este o pedeapsă electorală, care poate fi aplicată în 4 cazuri - implicarea în campanie a cetățenilor străini, finanțarea din exterior, depășirea plafonului pentru cheltuieli și nedegrevarea din funcție a unei persoane cu răspundere”.

Iar expertul Igor Boțan a spus că, în acest caz, Curtea Constituțională trebuia să valideze alegerile. „Curtea, cînd a avut misiunea să valideze alegerile, trebuia să pornească de la raportul Consiliului Electoral de Circumscripție și de la decizia Curții de Apel, dar și de la alte fapte - că nimeni nu a contestat procesul electoral. PSRM a cerut să se constate că în ziua alegerilor s-a făcut agitație electorală. Nimeni nu împiedica astfel Curtea să ia o decizie. Dacă s-a constatat că a fost agitație electorală în ziua alegerilor, Codul Contravențional prevede pedeapsă - amendă. Legiuitorul niciodată nu s-a gîndit că agitația electorală în ziua alegerilor poate influența rezultatele alegerilor”, a spus acesta în cadrul emisiunii.

„În unele țări, Curtea Constituțională a constatat că este o încălcare a dreptului la exprimare restricția de a face agitație electorală în ziua alegerilor.”Igor Boțan


Igor Boțan a mai spus că judecătorul trebuia, de fapt, să se gîndească de ce se impune restricția de a face agitație electorală în ziua alegerilor. „Doar 1/5 din țările lumii au această restricție. 1/3 din țările UE au astfel de limitări. Care este motivul ca să se introducă această limitare? În unele țări, Curtea Constituțională a constatat că este o încălcare a dreptului la exprimare restricția de a face agitație în ziua alegerilor. În țările în tranziție scopul acestei restricții este de a nu admite tulburări ale ordinii publice în ziua alegerilor. Nu este pusă limitarea respectivă ca să nu se admită influențarea alegerilor. Agitația de pe panouri rămîne acolo, pe internet rămîne. Însăși abordarea este greșită. Nu știu care este pregătirea doamnei judecător”, a explicat expertul.

Iar dacă, într-un final alegerile vor fi totuși invalidate și de Curtea Constituțională, Igor Boțan spune că ar urma să avem un scrutin repetat. „De la decizia Curții, în două săptămîni trebuie să fie alegeri repetate. O problemă este - cine este vinovatul? Curtea trebuie să spună clar, ca să fie scos din scrutin și să fie repetat turul întîi, cu toți candidații din primul tur, inclusiv cu Silvia Radu”, a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?