Cazul Șor stiri: 599

Pedeapsa lui Filat a fost scurtată. Cînd ar putea fi eliberat

1 aug. 2019,, 10:23   Politică
24878 1

Pedeapsa ex-premierului Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică cu circa 1 an și nouă luni.

Cererea apărării sale a fost admisă marți, 30 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost obținută de Realitatea.md de la surse din cadrul instanței.

Judecătorul de instrucție Constantin Damaschin a fost cel care a examinat cererea și s-a pronunțat în acest sens. La baza încheierii, ar fi stat hotărîrea CEDO privind condițiile de detenție.

Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Vlad Filat s-a plîns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată.

În acest an, ex-premierul va împlini în luna octombrie exact 4 ani de cînd a fost încarcerat, iar dacă am face un exercițiu de matematică, perioada stată după gratii adunată cu perioada redusă este egală cu 5 ani și 10 luni de închisoare ispășiți.


Tot potrivit Codului de Procedură Penală, ex-premierul ar avea tot dreptul să depună o cerere întru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispășit două treimi din pedeapsă.

Încheierea Judecătoriei Ciocana urmează să fie făcută publică pe portalul instanțelor naționale. Realitatea.md va urmări subiectul și va reveni cu detalii și reacții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?