Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pe ce loc s-a poziționat Moldova în clasamentul „Indexul Democrației”

13 feb. 2022,, 13:00   Politică
3361 7

Republica Moldova a înregistrat în anul 2021 una dintre cele mai mari creșteri în „Indexul Democrației”, realizat de săptămînalul britanic The Economist.

Astfel, țara noastră a urcat 11 poziții și se află pe locul 69 în lume la egalitate cu Papua Noua Guinee, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit studiului, alături de Indonezia, Republica Moldova a avut cea mai mare îmbunătățire a scorului global.

„Acest lucru s-a întîmplat datorită îmbunătățirii în funcționarea guvernului și a participării politice. Republica Moldova a organizat alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie, care au avut ca rezultat o victorie copleșitoare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) reformist și pro UE, care anunță o îmbunătățire a perspectivelor de reformă și stabilitate politică. Alegerile au fost marcate de o prezență ridicată la vot, sugerînd o mai bună încredere în sistemul politic”, susțin autorii studiului.

Studiul relevă că trei țări și-au îmbunătățit statutul de „regimuri hibride” la „democrații viciate”, toate trei fiind în Europa de Est: Moldova, Muntenegru și Macedonia de Nord.


În schimb, două țări, Chile și Spania, au fost retrogradate de la „democrații depline” la „democrații cu vicii”, iar Ecuador, Mexic, Paraguay și Tunisia au fost retrogradate de la „democrații viciate” la „regimuri hibride”.

Anul aceasta, singurele democrații autentice de pe planetă sînt statele scandinave şi Elveţia, Islanda, Germania, Irlanda, Olanda şi Marea Britanie, Canada, Japonia şi Taiwan. Democrațiile totale sînt doar 21 la număr, din cele aproape 200 țări ale planetei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?