Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pe 16 decembrie, legile au fost votate fără a se încălca Constituția, opinie

22 dec. 2020,, 07:17   Politică
5765 2

Legile votate la ședința Parlamentului din 16 decembrie nu încalcă prevederile Constituției pentru că nu este nicio decizie a Curții Constituționale care să confirme acest lucru. „Iar dacă au fost adoptate la miez de noapte – atunci le-a venit timpul conform ordinii de zi.

Ședința a început la 13.30 și s-a terminat la 23.00”. Sunt argumentele deputatului Partidului Socialiștilor Oleg Lipskii, prezentate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Oleg Lipskii spune că deputații din opoziție nu au fost prezenți în acea seară de la ședința Parlamentului, pentru că au plecat din sală din proprie inițiativă. Cu privire la adaptarea legii de micșorare a vîrstei de pensionare și la faptul că în bugetul aprobat pentru anul 2021 nu sînt bani pentru această lege, deputatul socialist afirmă că legea intră în vigoare la începutul anului 2022, respectiv, nu e necesar de a aloca bani în 2021.

Oazu Nantoi, deputat PAS, acuză partidele PSRM și ȘOR că tot pachetul de legi a fost votat pentru a-și face campanie electorală în eventualele alegeri anticipate. „Loviți în statalitatea Republicii Moldova prin faptul că ați creat crize în mai multe domenii, în special în cel social-economic. Amăgiți lumea și trădați țara cerșind bani de la Moscova pentru campania electorală”, s-a arătat indignat deputatul PAS.

Marina Tauber, deputată a Partidului Politic „Șor”, a menționat că fiecare proiect luat în parte, votat în ședința plenară din acea seară are scopul de a îmbunătăți condițiile de trai pentru locuitorii Republicii Moldova.

Igor Munteanu, deputat al Platformei DA, a afirmat că majoritatea legilor votate de PSRM-Pentru Moldova au fost votate din interes electoral, fără a evalua consecințele, „doar pentru ca cineva să se înarmeze cu argumente populiste în campania electorală”. Drept contraargument la beneficiile legii de diminuare a vîrstei de pensionare, acesta a opinat că aceasta presupune cheltuieli care nu sînt prevăzute în bugetul anului 2021. „Este o deformare a sistemului de asigurare socială pentru că nimeni nu a întrebat instituțiile responsabile de unde vor lua acești bani. În loc să includem cît mai mulți oamenii să muncească, dînșii (n.r. deputații PSRM-Pentru Moldova) oferă beneficii electorale în prag de campanie”, a spus el.

Setul de legi a fost votat la ședința Parlamentului din 16 decembrie de deputații PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului „Șor”. Opoziția, care a lipsit din plen în momentul votului, a comentat că legile au fost votate „pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului și sînt toxice pentru cetățenii Republicii Moldova”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?