X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

PDM a contestat la CC legile cu privire la medicamente și activitatea farmaceutică

4 ian. 2021,, 14:02   Politică
6046 6

Deputații democrați au contestat la Curtea Constituțională proiectele de lege nr.236 și nr.240 cu privire la medicamente și activitatea farmaceutică, adoptate de parlament în ședința nocturnă din 16 decembrie.

Potrivit autorilor sesizării, aceste proiecte pun în pericol sănătatea populației și comportă riscuri pentru securitatea farmaceutică a statului. Respectivele legi au ca obiect de reglementare – crearea condițiilor preferențiale de funcționare a farmaciilor mobile, fără personal farmaceutic, în care să fie comercializate medicamente fără rețetă (OTC) și, în mare parte, să nu fie supuse plafonării prețului. Liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică, transmite radiochisinau.md.

Medicamentele OTC reprezintă majoritatea absolută a denumirilor comerciale din farmacii și aplicarea necontrolată a prețurilor pentru acestea va limita accesul populației la medicamente. Această prevedere, inclusă netransparent printr-un amendament fără avizul Guvernului, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 și reprezintă un risc iminent pentru securitatea statului, susțin democrații, potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Parlamntului.

Prevederile respectivelor legi au fost criticate și de comunitatea academică a Facultății de farmacie a USMF „N. Testemițanu” și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova, care constată că „este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.

Reieșind din aceste argumente, PDM a solicitat Înaltei Curți să examineze sesizarea în regim de urgență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?