Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

PD a sesizat CEC-ul pe marginea unor presupuse încălcări ale PSRM, PAS și PDA

7 dec. 2018,, 10:21   Politică
5699 18

Partidul Democrat din Moldova (PD) constată apariția, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a dispozițiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului.

Aceste ilegalități ar fi fost comise, în opinia PD, de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și de unele asociații obștești.

Potrivit PD, este vorba despre ilegalități care pot influența în mod negativ procesul electoral.

„Dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rîndul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude”, se arată într-un comunicat de presă al PD.

Reprezentanții PD au oferit și cîteva exemple de sfidare a legii din partea celor menționați.


"1.În cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces. De asemenea, șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.

2. Pînă în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de cîteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zis bloc electoral, intitulat „ACUM”. Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și de cei ai Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal.

3. PAS și PPDA continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate finanțate din surse externe, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz „Open Dialog”, aflat în anchetă națională și internațională, cu implicarea celor două partide menționate", se arată în sesizarea democraților.

Aceștia au cerut instituțiilor statului să asigure respectarea legii și să adopte măsuri pentru a stopa practicile ilegale.

"PD dorește ca alegerile parlamentare să se desfășoare în cele mai bune condiții și în spirit democratic", conchid reprezentanții PD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?