Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Patru partide, luate la ochi după ce și-au ascuns o parte din cheltuieli

24 oct. 2018,, 15:10   Politică
2891 0

Cel puțin 4 partide politice din Moldova - PDM, platforma „DA”, „Partidul Șor” și „Partidul Nostru”, nu au raport la CEC cheltuielile pentru organizarea de concerte, activități de divertisment și campanii sociale, deși legea îi obligă să facă acest lucru.

La această concluzie a ajuns Asociația Promo-LEX, care a analizat rapoartele financiare ale partidele politice pentru primul semestrul al anului 2018. Studiul arată că cele patru partide au omis raportarea cheltuielilor în cuantum cumulat de cel puțin 8, 8 milioane de lei cu referire la organizarea evenimentelor. Totodată, Promo-LEX a estimat cheltuieli nedeclarate pentru retribuirea muncii, manifestații publice, deplasări în țară și în afara țării, pentru evenimente publice. Cuantumul general al cheltuielilor neraportate în perioada menționată este de cel puţin 12 851 514 lei, din partea a 12 partide.

Studiul mai relevă că PDM, PSRM, Partidul Șor au utilizat instrumentul transferului de imagine în activitățile promoționale, din partea fundațiilor caritabile asociate politicienilor. În numele acestora au fost desfășurate cel puțin 95 acte de caritate cu cheltuieli estimate de cel puțin 2 480 000 lei, sume de bani pe care partidele politice nu le-au raportat la CEC. Promo-LEX consideră necesară reglementarea activității fundațiilor de caritate din perspectiva implicării acestora în activități cu tentă politică și transfer de imagine în favoarea partidelor politice sau membrilor acestora.

În raport se mai arată că subvențiile de la stat au constituit principala sursă de finanțare a partidelor politice pentru semestrul I al anului 2018, acestea însumînd 19 908 403 lei. Următoarele surse de finanțare sînt donațiile persoanelor fizice, în sumă de 12 859 884 lei și cotizațiile de membru – 12 964 729 lei.

În concluzie, Promo-LEX constată că, în prima jumătate a anului 2018, calitatea raportării rămîne a fi încă imperfectă. Totodată, modelul de raport financiar propus de către CEC nu oferă accesul deplin la informațiile financiare ale formațiunilor politice. Lipsa unor categorii de cheltuieli, dar și lipsa în rapoarte a unor rubrici le permit subiecților raportării să generalizeze datele, minimizînd transparența cheltuielilor pe categorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?