X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Patru foști deputați, recunoscuți în calitate de bănuiți pentru coruperea altor deputați

21 feb. 2022,, 19:01   Politică
2599 0

Patru ex-deputați au fost recunoscuți în calitate de bănuiți pentru coruperea altor deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba de Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi.

Cei patru ex-deputații sînt bănuiți că, în perioada noiembrie 2015 – 21 decembrie 2015, fiind aleși pe listele unui partid parlamentar, acționînd prin înțelegere prealabilă, din numele unui alt partid parlamentar, au promis și au dat unor deputați, care dețineau mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, mijloace bănești în valută străină în sume care variau de la 200 000 pînă la 300 000 euro, fiecărui deputat, ceea ce constituie echivalentul sumei de la 4 300 200 lei pînă la 6 450 750 lei, conform cursului oficial mediu stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru acea dată, ceea ce constituie proporții deosebit de mari, pentru ca aceștia să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte și în calitatea acestora de deputat să voteze proiectele de legi înaintate de partidul de guvernămînt din acea perioadă.

Ca urmare a acțiunilor de corupere, la 21 decembrie 2015, deputații cărora li s-au transmis mijloacele bănești, au anunțat public că au părăsit fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

Menționăm că, ex-deputații vizați în această cauză penală sînt urmăriți penal la moment de către procurorii anticorupție și în alte cauze penale de îmbogățire ilicită, respectiv în privința acestora deja sînt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, iar în privința unuia dintre ei, arest la domiciliu.
Remarcăm că, acțiunile de urmărire penală referitor la circumstanțe expuse supra, la moment sînt în curs de desfășurare, la finalizarea cărora vom reveni cu informații actualizate.

Subsecvent, ținem să precizăm că, investigațiile penale pe aceste cazuri se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?