Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Patru ani de asociere la UE: „În ciuda declarațiilor triumfaliste, lucrurile au degradat”

27 iun. 2018,, 16:50   Politică
3166 1

Chiar dacă autoritățile continuă să vină cu declarații triumfaliste despre succesele înregistrate în implementarea Acordului de asociere, de fapt se atestă un regres în toate domeniile, a declarat analistul politic Igor Volnițchi, intervievat de Noi.md.

Astăzi, cînd se împlinesc patru ani de la semnarea Acordului de asociere, nu doar că lipsesc cu desăvîrșire rezultatele, dar Moldova a intrat într-o fază a regreselor, afirmă analistul. În opinia lui, în toți acești ani autoritățile nu și-au dat seama cît de important a fost acest eveniment și care au fost oportunitățile ce urmau a fi valorificate din acel acord.

„În special, în ultimii doi ani situația a degradat din toate punctele de vedere. Cele mai mari regrese au fost la capitolul reforma justiției. Ceea ce s-a întîmplat a fost mai curînd o antireformă. Nu se valorifică pe deplin nici măcar acele facilități care decurg din Acordul de comerț liber. Se regresează la capitolul drepturilor omului, la capitolul funcționalitatea instituțiilor democratice. Însăși relația Moldovei cu UE este mai proastă ca oricînd, nici pe vremea comuniștilor nu au fost asemenea relații”, a explicat Volnițchi.

El a mai remarcat că furtul miliardului, crizele guvernamentale dese, nerespectarea voinței alegătorilor au contribuit la dezamăgirea totală a oamenilor în ideea de stat democratic.

O altă poziție în ceea ce privește implementarea Acordului de asociere a fost exprimată de către expertul în politici economice Viorel Chivriga. Potrivit lui, transformările în sectoarele economiei naționale și a întregii economii au devenit vizibile.


„Are loc o schimbare a destinațiilor geografice a exporturilor, importurilor. Companiile moldovenești au început să cîștige teren pe piețe cu mult mai moderne și mai mari decît cele tradiționale. Practic 68% dintre exporturi sînt direcționate spre piața UE. Cadrul de faceri a devenit unul mai bun decît cel pe care îl aveam. Regulile de Joc pentru mediul de afaceri sînt acum mult mai clare. Instituțiile care controlează procesele economice devin mai competitive, au fost implementate noi practici”, a menționat Viorel Chivriga.

Acordul de asociere și liber schimb dintre UE și Republica Moldova a fost semnat la 27 iunie, 2014, la Bruxelles și prevede o cooperare în domenii precum comerțul, politica de securitate și proiecte sociale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?