X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Pascaru: Trebuie să avem o poziție chibzuită cu toți jucătorii externi

1 noi. 2021,, 22:15   Politică
2834 1

Federația Rusă este un partener strategic al Republicii Moldova. În acest sens, „noi trebuie să avem o poziție chibzuită cu toți jucătorii - cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană, dar și cu Federația Rusă”, a afirmat Nicolae Pascaru, ex-deputat din partea Partidului Socialiștilor în cadrul dezbaterii publice la tema „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

Vorbind despre etapa consumată a guvernării PAS, dînsul a apreciat că „principiul acestei guvernări este „scopul scuză mijloacele”. Despre reforma sistemului judiciar socialistul a spus că „noi vedem acele intervenții care sînt în justiție – scandaluri în Procuratura Generală, (eșecul) ideii de mai înainte cu concursurile, acum cu evaluările - lucruri pe care societatea nu le înțelege pînă la capăt... ACUM și PSRM au votat împreună pentru Stoianoglo, pentru ca PAS apoi să-l pună sub presiune. De fapt cred că se încalcă principiul separării puterilor, unde legislativul încearcă să facă scenarii, care pe viitor vor lovi în democrația moldovenească, destul de firavă, în viziunea mea”, a apreciat ex-deputatul.

Totodată, Nicolae Pascaru apreciază preocuparea guvernării de a diminua urcușul prețurilor la bunurile de consum zilnic. „E bine că s-au majorat pensiile minime, dar cresc și prețurile la serviciile comunale. Deși s-a vorbit mult despre medicamente, oamenii iarăși nu sînt mulțumiți că lucrurile scapă de sub control. Iar guvernarea vine cu niște iluzii, cu fantome „de succes”.

În altă ordine de idei, „o problemă sînt carburanții pentru agricultori. Noi nu am văzut proiecte legislative ca acești agricultori să fie subvenționați ca să se mențină pe piața internațională”, consideră socialistul.

„Guvernarea este departe de recomandările societății civile. Mulți lideri de opinie, o serie de ONG-uri vin cu idei, cu propuneri care nu sînt luate în considerare. Cît privește diplomația, relațiile internaționale, acestea trebuie să fie chibzuite: noi sîntem o țară neutră, nu ne repezim spre NATO. Uniunea Europeană nu ne primește (în cadrul ei) mîine sau poimîine. Noi nu trebuie să înrăutățim relațiile cu Federația Rusă care este un partener strategic. Noi trebuie să avem o poziție chibzuită cu toți jucătorii - cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană, dar și cu Federația Rusă. Desconsiderarea acestei forțe geopolitice poate să aducă probleme pe viitor care vor fi plătite din leafa mizeră a cetățeanului din Republica Moldova”, a opinat Nicolae Pascaru.


Avînd în vedere că în Codul penal sînt destule articole care apără femeia de violența în familie, ex-deputatul crede că legea de ratificare a Convenției de la Istanbul „nu a fost o idee bună, pentru că vedem un protest enorm din partea societății moldovenești, care are nevoie de cu totul altceva. Noi așteptăm ca în Parlament să se discute pe subiecte de a face viața moldovenilor mai bună, să mărim salariul minim, să reducem costul serviciilor comunale. Așteptăm în primăvară o situație nu prea bună: prețurile cresc, și nu cred că viața moldovenilor va fi mai bună”, a conchis Nicolae Pascaru.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?